Brutális a hőség Olaszországban - Utcára menni sem ajánlott

június 20 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Címkék
Szardínián akár negyven fok fölé is emelkedhet a hőmérő higanyszála.

Az előrejelzések szerint egészen péntekig tart a kánikula. Szardínián akár negyven fok fölé is emelkedhet a hőmérő higanyszála. Közben kedden sztrájk bénítja a légiforgalmat az országban.

Szardínia szigetén 43 Celsius fokot várnak, és a kánikula egészen a hétvégéig eltart az egész országban az olasz polgári védelem keddi figyelmeztetése szerint.

Az év első, Afrikából párás meleget hozó hőhulláma érkezett meg Olaszországba. A meteorológusok a punok ellen harcoló ókori hadvezérről, Scipióról nevezték el.

Az előrejelzések szerint egészen péntekig tart a kánikula, amely negyven fok fölé emeli a hőmérő higanyszálát Szardínián: a sziget délnyugati részén 43 fokot várnak. A hőmérséklet megközelíti a negyven fokot Toszkána és Lazio tartományban is. Rómában csütörtökön tetőzik a kánikula az előrejelzések szerint.

A polgári védelem kiemelt figyelemre szólította fel az időseket, gyerekeket és betegeket, akiket arra kért, hogy ne menjenek utcára a nap legmelegebb óráiban.

Készen áll a tűzoltóság is az esetleges erdő- és bozóttüzekre.

Az olaszok többsége még nem indult el vakációzni, a városok tele vannak lakosokkal és turistákkal.

Sztrájk bénítja a légiforgalmat

Keddre virradó éjjel egy órakor megkezdődött az olaszországi repülőtereken a földi kiszolgáló személyzet kedd éjfélig tartó munkabeszüntetése, amelynek köszönhetően járatok törlésével és késésekkel kell számolni.

A munkabeszüntetést az olaszországi légitársaságok és repülőterek földi személyzete, valamint a beszállító társaságok munkavállalói hirdették meg szerződéseik megújítását követelve.
Az ITA légitársaság negyvenkét járatát törölte.

Az országos légiforgalmat irányító ENAC honlapján közölte a biztosított járatok listáját.Forrás: utazás.hu

Erről is tudnia kell