Idén 7 rendőr sérült, 113 rendőrségi járműben keletkezett kár a migránsokkal vívott „csatákban”

augusztus 28 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Címkék
Idén augusztus 24-ig 747 eljárás indult országszerte embercsempészés miatt.

Magyarország schengeni külső határszakaszán és az ország mélységében 2023-ban a jogellenes belépő illegális migránsokkal szembeni rendőri intézkedések száma meghaladta a 100 ezret - számolt be róla sajtótájékoztatón dr. Balázs László r. ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Főosztályának vezetője.

Ezzel együtt nőtt a rendőrökkel szemben alkalmazott erőszak is.

A határvédők napi szinten élik át, hogy különböző tárgyakkal - téglákkal, kövekkel, fadarabokkal - dobálják őket, de az illegális migránsok nem riadnak vissza csúzlival kilőtt csapágygolyók, csavarok vagy gázspray használatától sem. Az ilyen támadások következtében idén eddig 7 kollégánk szenvedett sérülést.”Jelentős kár keletkezett 113 rendőrségi járműben, továbbá kamerák és egyéb technikai eszközök rongálódtak meg; a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának adatai szerint csak a kerítés sorozatos átvágásának bruttó javítási költsége több, mint 260 millió forint volt idén.

A rendőrök az illegális migránsoknál több alkalommal is láttak lőfegyvert, továbbá hallottak lövéseket Szerbia területéről.

A nagy létszámú migráns csoportokat folyamatosan segítik az embercsempészek; idén augusztus 24-ig 747 eljárás indult országszerte embercsempészés miatt.

A fentiekből is látszik, hogy Magyarországnak a térségben kiemelkedő szerepe van az illegális migrációs hullám feltartóztatásában. A rendőrség továbbra is elkötelezett abban, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonalon érkező illegális bevándorlókat megakadályozza abban, hogy hazánk, illetve az Európai Unió területére jogellenesen jussanak be.Forrás: police.hu

Erről is tudnia kell