Ártalmas a túl sok képernyőidő a kisgyerekeknek

augusztus 27 2023
Szerző
Mészáros Boglárka
Címkék
Kritikus képességek fejlődését akadályozhatja a kijelzők hosszas bámulása.

Mindig is sejthető volt, hogy valószínűleg nem tesz jót a kisgyerekek fejlődésének a túlságosan sok tévé vagy okoskütyü előtt töltött idő, japán kutatók pedig most egy hosszabb távú kutatásban kimutatható összefüggéseket találtak a túlzott képernyőidő és bizonyos mentális alulfejlettségek között.

A kutatók hétezer gyermek fejlődését naplózták három-négy éven keresztül, a tesztalanyaik teljesítményének követését egy éves kor alatt kezdték és négy éves korban fejezték be. Az adatok alapján a napi négy órát is a képernyő előtt töltött gyermekek esetén kétéves korra az átlaghoz képest háromszor akkora eséllyel alakult ki alulfejlettség a motorikus funkciókban, a problémamegoldó készségben, továbbá a kommunikációs képességben.

A NAPI NÉGY ÓRÁNÁL HOSSZABB IDŐRE KÉPERNYŐ ELÉ ÜLTETETT GYERMEKEK ESETÉBEN MÁR ÖTSZÖRÖS AZ ALULFEJLETT BESZÉDKÉPESSÉG ESÉLYE.

A kutatásban részt nem vett Dr. John Hutton gyermekorvos nem lepődött meg az eredményeken.

A gyerekek úgy tanulnak meg beszélni, hogy biztatva vannak rá, azonban ha csak képernyőt bámulnak, akkor gyakran nincs lehetőségük gyakorolni a beszédet. Lehet, hogy sok szót hallanak, de nem gyakorolják azok kiejtését, nincs meg az oda-vissza irányú beszélgetés" – magyarázta a CNN-nek adott kommentárjában.Forrás: Origo

Erről is tudnia kell