Mit jelent a további üzemidőhosszabbítás az atomerőműnél?

december 05 2023
Szerző
Mészáros Boglárka
A Paksi Atomerőmű blokkjainak tervezett üzemidejét eredetileg 30 évben határozták meg.

Ahogy korábban portálunkon is olvashatták, bejelentették az Európai Unió számára a Paksi Atomerőmű üzemidejének további meghosszabbítását

Egy atomerőmű tervezett üzemideje alatt azt az időtartamot értjük, amelyre – a rendszerek és  rendszerelemek tervei, jellemzői alapján – a létesítmény biztonságos üzemeltethetősége teljes körűen  igazolható. Ez alapján egy atomerőmű, mint egész élettartamát azok a szerkezetek, rendszerek és rendszerelemek határozzák meg, amelyek nem cserélhetők, nem felújíthatók (hosszú élettartamúak) - vagy  a cserével, felújítással járó költségek és leállási idő olyan nagy, hogy műszaki-gazdasági értelemben a csere,  felújítás nem ésszerű. Ilyen szerkezetek és rendszerelemek pl. a reaktortartály, a gőzfejlesztők és a  konténment. Ezen szerkezetek, rendszerelemek a tervezés túlbiztosítottsága (konzervativizmusa) és a  feltételezettnél tényszerűen kisebb igénybevétel miatt jelentős élettartam–tartalékkal rendelkeznek. Ez teszi  lehetővé ezen szerkezetek, rendszerelemek üzemidejének, és egyúttal az atomerőmű üzemidejének  meghosszabbítását a kötelező biztonsági tartalékok – amelyeket a tervezéskor figyelembe kell venni – csökkentése nélkül. 

A Paksi Atomerőmű blokkjainak tervezett üzemidejét eredetileg 30 évben határozták meg. A 2002-2017  között végrehajtott üzemidőhosszabbítás eredményeként a blokkok további 20 évre kaptak üzemeltetési  engedélyt. A további üzemidőhosszabbítás azt célozza meg, hogy a blokkok üzemidejét újabb 20 évvel  kiterjesszék, figyelembe véve a rendszerekben, rendszerelemekben rejlő tartalékokat és a mindenkori  nemzetközi és hazai biztonsági előírásokat. Egyes országokban eleve nem szabnak határt az üzemidőnek,  hanem időről-időre felülvizsgálják, majd újabb 10 évre megadják az engedélyt. 

Erről is tudnia kell