A megvalósítás szakaszába lépett a Paks II projekt – Tájékoztató a TEIT ülésen a munkálatairól

október 10 2023
Szerző
Illés György
A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) Ordason tartott, október 3-ai ülésén Rákóczi Péter, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója tájékoztatott a munkálatokról, miután a projekt a megvalósítás szakaszába lépett.

Amint elhangzott: a földmunkák felgyorsultak, 1 millió köbméter föld került kiemelésre az ötös blokk, 300 ezer köbméter a hatos blokk alól. Hamarosan kezdődik a talajszilárdítás. A munkagödör legnagyobb mélysége 23 méter lesz, amiben elférne egy tízemeletes ház. Zajlik a felvonulási épületek kivitelezése is – a 75 hektáron 119 létesítmény épül. Már elkészült a betonkeverő üzem, és folyik a betonvasszerelő üzem létesítése. Az első adag betont várhatóan jövő év végén, vagy a 2025. elején öntik az alaptestbe. Közben a Roszatom termelőegységeinél már megkezdődött a hosszú gyártási idejű berendezések előállítása.

A résfalazás a tervezettnél korábban, már idén befejeződhet. Az összesen 2,7 kilométer résfal már közel fele elkészült – ezt egy németországi cég magyarországi leányvállalata, a Bauer Hungária Kft. építi, jelezvén, hogy ez egy nemzetközi nagyberuházás, orosz fővállalkozóval, nyugati és magyar alvállalkozókkal – mutatott rá Rákóczi Péter, aki arról is beszámolt, hogy Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami vállalat vezérigazgatója 2023. szeptember 22-én Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes és Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója közösen tekintette meg a Paks II. Atomerőmű építési munkálatait.


Forrás: KALOhírek


Év végéig közel ezren, jövőre kétezren, az építkezés csúcspontján több mint tízezren dolgoznak majd a munkaterületen. A szálláshelyek biztosítása a bekötőutak létesítése, a szükséges víziközmű biztosítása a PIP Kft. feladata. Minden egyéb térségfejlesztési feladat a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökséghez tartozik.
Az is elhangzott:

BŐ FÉL ÉV MÚLVA ELKÉSZÜL A KALOCSA-PAKS DUNA-HÍD, AMI ÁLTAL JOBBAN ELŐTÉRBE KERÜL MAJD A KALOCSAI OLDALI INFRASTRUKTÚRA.

A 2014. január 14-én aláírt magyar-orosz kormányközi egyezmény és a vonatkozó szerződések alapján megvalósuló két új blokk 2022. augusztusában kapott létesítési engedélyt az Országos Atomenergia Hivataltól. A jelenlegi négy VVER-440-es mellett létesülő két VVER-1200 típusú, 3+ generációs atomerőművi blokk garantált üzemideje 60 év.

Erről is tudnia kell