Életmentő lehet a két másodperces szabály

augusztus 03 2023
Szerző
Mészáros Boglárka
Címkék
Az öt másodperces szabályról már biztosan te is hallottál, és talán azt is tudod, hogy egyáltalán nem igaz, hogy bátran megeheted földre esett ételt, ha azt öt másodpercen belül felveszed. Egy másik tanácsot, a két másodperces szabályt azonban valóban érdemes lenne betartanod a biztonságod érdekében. Mutatjuk, pontosan miről is van szó.

Hallottál már arról, hogy álmosan legalább olyan veszélyes vezetni, mint ittasan? És azt tudtad, hogy a közlekedési sebesség gondos megválasztása a két másodperces szabály akár az életedet is megmentheti? Ezeket a hasznos tanácsokat az Országos Mentőszolgálat Alapítvány gyűjtötte össze Facebook-oldalán, hogy hozzájáruljanak követőik biztonságos nyári közlekedéséhez.

A sebesség nem játék

Egyik posztjukban – Sebastian Vettel világbajnok autóversenyzőt idézve – azt írták, hogy vezetés közben nem szabad félni, azonban tisztelni kell a sebességet. Ha ugyanis valaki túl gyorsan hajt, és  történik valami váratlan az úton, akkor sokkal nehezebb biztonságosan irányítani az autót.

Kimerülten ne ülj volán mögé!

kimerültség ugyanúgy képes tompítani a reflexeket és lassítani a döntéshozó képességet, mint az alkohol. Erre főként a hosszú utakat és a 24 órás műszakokat us bevállaló személyeknek kell figyelniük:

egy egész napos ébrenlét pontosan úgy hat a vezetői készségekre, mint a 0,1 százalékos véralkoholszint.

Kerüld el a balesetet, húzódj felre, ha kimerült vagy! Inkább érkezz meg késve a nyaralásra, mint hogy ne érkezz meg egyáltalán” – olvasható az alapítvány bejegyzésében.

Tarts megfelelő távolságot!

A mentők arra is felhívták a figyelmet, hogy a biztonságos közlekedés érdekében az előtted haladó jármű mögött legalább két másodpercnyi követési távolságot kell tartanod, vagyis annyi méter legyen közöttetek a távolság, amennyit az autód két másodperc alatt megtesz. Ez az úgynevezett két másodperces szabály, amely biztosítja, hogy neked is legyen elég időd megállni, ha az előtted közlekedő hirtelen fékezésre kényszerül.


Forrás: hazipatika.hu

Erről is tudnia kell