Bányai Gábor: Képzett szakemberek nélkül nincs területfejlesztés

július 03 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Címkék
A Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zónában érintett felsőoktatási intézményekkel kötött együttműködési megállapodást Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna Komplex Fejlesztéséért felelős kormánybiztosa. Az aláírók között volt dr. Kovács Zsolt Ferenc, a kecskeméti Neumann János Egyetem mb. tudományos rektorhelyettese is.

Hivatalos formába öntötte Bányai Gábor kormánybiztos és a régióban érdekeltséggel rendelkező hét felsőoktatási intézmény az együttműködését, amely egymás munkájának támogatását jelenti a régió fejlődése érdekében. A pénteki aláírási eseményen a kormánybiztos köszöntőjében kiemelte, egy terület fejlődése attól is jelentős mértékben függ, hogy mennyire tudják helyben kiképezni, és emellett helyben tartani a jövő szakembereit. E két szempont alapján a két fél adott, a felsőoktatás magas szintű oktatással a szakértő munkaerőt képzi, valamint tudományos és kutatási tevékenységével pedig az innováció révén járul hozzá a fejlődéshez. Ahhoz pedig, hogy ez a képzett munkaerő és ez a tudás helyben maradjon, a területfejlesztés teszi hozzá a maga részét.

Az együttműködés elvi keretein túl, a kormánybiztos néhány konkrétumra is kitért. Az egyik, ezeknek a partneri megállapodásoknak a szerepe a fejlesztések előkészítésében, hiszen - ahogy mondta - a fejlesztési forrásokat kész tervekkel kell várni a hatékony pályázás érdekében. A kormánybiztos ebben is együttműködéséről biztosította az intézményeket.

Bányai Gábor elmondta, hogy a partnerség fontos szempontja a párbeszéd, amelyre ez a mostani együttműködés, most már formális keretek közt is hivatott. Így olyan, a zóna szempontjából fontos tudást, tapasztalatot és javaslatokat is adhatnak hozzá közösen az országos fejlesztéspolitikához, amely nagyban segíti a régió előre menetelét.

Az aláíráson részt vevő hét felsőoktatási intézmény, az Eötvös József Főiskola, a Gál Ferenc Egyetem, a Kodolányi János Egyetem, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem, ahogy a kormánybiztos kifejtette, stratégiai partnerséget vállal ebben a feladatban, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna fejlesztésében.

 

Erről is tudnia kell