Júliustól nem jár a családi pótlék az érettségiző fiatalok után

június 27 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Címkék
Ugyanez igaz a családi adókedvezményre is, hiszen az csak addig jár, amíg a családi pótlék.

Júliusban már nem folyósítják a családi pótlékot azok után, akik idén érettségiztek, de ha valaki egyetemen folytatják a tanulmányaikat, lehetséges másféle támogatást kérvényezni.

Az enpenzem.hu hívja fel a figyelmet a változásra, ami elsősorban azokat a családokat érinti, ahol idén érettségi vizsgát tett gyermek is van. A jogszabály szerint ugyanis a családi pótlékot – ami az iskoláskorúaknál az iskoláztatási támogatás – ugyan a tankötelezettség teljes időtartamára jár addig, amíg a fiatal közoktatásban vesz részt. Azoknak, akik érettségit tettek idén, ez júniusig tartott, teháta Magyar Államkincstár a következő hónapban már nem folyósítja a családi pótlékot.

Bár az tény, hogy ennek az összege nem változott 2009 óta, tehát viszonylag keveset is ér, de érhető módon sokaknak sokat jelentett. 

Ennek ellenére, ha a gyermek egyetem folytatja a tanulást, akkor továbbra is eltartottnak számít. Szóval ha a családban van kisebb gyermek, aki után jár a családi pótlék, akkor kérvényezhető magasabb összegű családi pótlék. Fontos, hogy ez nem automatikus és csak akkor vehető igénybe, ha az adott gyermek már beiratkozott az egyetemre. Ilyenkor visszamenőlegesen utalják ki a támogatást.

Ugyanez igaz a családi adókedvezményre is, hiszen az csak addig jár, amíg a családi pótlék.

Viszont ebben az esetben is be lehet nyújtani egy kérvényt, amivel magasabb összegű családi adókedvezményt lehet igénybe venni – feltéve persze, ha van fiatalabb gyermek, aki még nem fejezte be a tanulmányait.

 

Erről is tudnia kell