Elekes Enikő junior világbajnok

augusztus 22 2023
Szerző
Tamás Ferenc
Elekes Enikő aranyérmet nyert augusztus 18-án, pénteken a jordániai Ammanban zajló junior birkózó-világbajnokságon a 65 kg-osok 17 fős súlycsoportjában. Ezzel az újabb sikerrel a korábbi U20-as korosztály kontinenselső, aki U 17-ben vb-t és Eb-t is nyert - a döntőben 9-2-re múlta felül indiai ellenfelét Antimot és ezzel megkoronázta eddigi pályafutását.

De nézzük sorjában a dobogó legfelső fokához vezető utat!

Enikő négy nagyszerű győzelmével vehette át a világbajnoki aranyat.  Elsőre a török U17-es Európa-bajnok Gen ellen mérkőzőtt, akit 5-1-es pontozással győzött le és jutott a negyeddöntőbe. A négy közé jutásért aztán az egykori kalocsai lány a fehérorosz Gareniját technikai tussal győzte le.

Az elődöntőben Enikő a tunéziai Dzslaszival birkózott, aki korábban ukrán, majd japán vetélytársát győzte le. A magyar lány aztán egy taktikusan megvívott első menet után előbb bemutatott egy parádés levitelt, majd egy egészen fantasztikus négy pontos pároslábra támadással döntötte le ellenfelét, amellyel 7-0-ra nyerte az elődöntőt és jutott be a fináléba.


Másnap Elekes már az aranyért birkózott, ahol a fináléban totálisan felőrölte az indiai Antimot és szerzett világabjnoki aranyat 9-2-es győzelmével a 65 kg-osok 17 fős súlycsoportjában.

A Kőbánya SC és a KIMBA mára már egyik legeredményesebb versenyzője még mindig hazajár a Kalocsán lakó és itt élő szüleihez. Édesapja, a KSE birkózóinak edzője, Elekes Endre korábbi olimpikon és szabadfogású fenomén a Csepel legendás versenyzője volt, aki az újdonsült junior világbajnokunk első edzője volt, a nagypapa Elekes Endrével együtt. Így esetükben is elmondhatjuk, hogy “az alma nem esett messze a fájától”, hiszen az unoka, a lány, 2023-ra világbajnok lett a junioroknál és ki tudja, mit érhet még el, a ma még mindig csak 18 éves, egykor Kalocsán nevelkedett birkózó? 

 

Erről is tudnia kell