Államosítják a CT- és MR-vizsgálatokat, kiszervezik a kórházi patikákat

július 04 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Címkék
Jelenleg a CT- és MR-vizsgálatok egyharmadát végzik magáncégek, ezek vagy a teljes szolgáltatást, vagy a kórházakban közreműködőként biztosítják a betegek ellátását.

A nagy értékű képalkotó diagnosztikai szolgáltatások, vagyis az MR- és CT-vizsgálatok államosítását, valamint a kórházi patikák kiszervezését készítette elő a kormányzat –áll a jövő évi költségvetési törvényhez beadott módosítások között.

2024 novemberétől csak az állam végezhet közfinanszírozott képalkotó, CT- és MR-vizsgálatokat. Azoknak a magánszolgáltatóknak, amelyek ezen a területen még részt vesznek a közellátásban - hacsak nem kapnak ellátási érdekből átmeneti mentességet, jövő november végéig megszűnik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) kapott finanszírozásuk.

Jelenleg a CT- és MR-vizsgálatok egyharmadát végzik magáncégek, ezek vagy a teljes szolgáltatást, vagy a kórházakban közreműködőként biztosítják a betegek ellátását.

Az utóbbiakkal kapcsolatos szerződéseket a kórházaknak, szakrendelőknek fel kell mondaniuk, újakat pedig nem köthetnek. Az érintett szolgáltatók a megszüntetett szerződésekért kártalanításban részesülnek. Ez utóbbi összegét később a területért felelős miniszter rendeletben határozza meg.

A jogszabály szerint az ellátásból távozó szolgáltatók felajánlhatják gépeiket megvételre az államnak.

AZ ÁLLAM KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁS KERETÉBEN MEGPÁLYÁZTATJA A MINTEGY 107 KÓRHÁZI PATIKA MŰKÖDTETÉSÉT. AZ INDOKLÁS SZERINT A JOGALKOTÓ CÉLJA AZ EGYSÉGES SZÍNVONALÚ SZOLGÁLTATÁS BIZTOSÍTÁSA, VALAMINT A NAGY ÉRTÉKŰ, SZEMÉLYRE SZABOTT GYÓGYSZERADAGOLÁST LEHETŐVÉ TEVŐ BERUHÁZÁSOK MEGVALÓSÍTÁSA.

A jövő évi költségvetési törvényben írják elő azt is, hogy a már terápiás dózisú hatóanyagot tartalmazó étrendkiegészítők és vitaminok csak a patikákban lesznek elérhetők. A törvénymódosításban kitértek arra is, hogy a jövő év második feléig a társasági formában működő szakrendelőknek át kell alakulniuk költségvetési intézménnyé, ellenkező esetben megszűnik a közfinanszírozásuk.

Erről is tudnia kell