A tavaszi nagytakarítás 10 aranyszabálya

március 09 2024
Szerző
Mészáros Boglárka
Címkék
A tavaszi napok a legideálisabbak arra, hogy kicsit alaposabban is kitakarítsunk, és frissé, tisztává varázsoljuk lakásunk minden zegzugát.

Első lépés: Lomtalanítás
Érdemes évente legalább kétszer időt szakítani arra, hogy megszabaduljunk a felesleges, nem használt dolgainktól. A tavaszi nagytakarítást kezdjük ezzel! Nézzünk szét kritikus szemmel az otthonunkban, válogassunk ki minden olyan dolgot, amire már nincs szükségünk. Válogassuk ki a ruhákat, könyveket, ágyneműt, játékot, dísztárgyakat is! Kategorizáljuk őket aszerint, hogy mi a célunk velük: tárolás, újrahasznosítás, jótékonyság. Jobban fogjuk érezni magunkat ezután, és a lakásunk, a dolgaink is sokkal átláthatóbbak lesznek.

Készítsük elő az eszközöket
Mindent készítsünk elő, amire szükségünk lesz a takarítás során: a különböző felületen használandó tisztítószerek, padlófelmosók, szivacsok, törlőkendők, kefék. Ha mindent összekészítünk, jobban fogjuk látni, ha valami hiányzik, ezeket érdemes még a takarítás megkezdése előtt beszerezni. A Just termékei azon kívül, hogy rendkívül hatékonyak, verhetetlen áron szerezhetők be az üzletekben!

Haladjunk felülről lefelé
Mindig fentről kezdjük a takarítást, pókhálózzuk a mennyezetet, a sarkokat, a falat, aztán először a szekrények tetejét portalanítsuk, aztán a képeket a falon, ezután a szekrénypolcokat fentről lefelé haladva. Hiszen ha porszívózással kezdünk, és utána pókhálózunk és portalanítunk, a por a padlóra fog kerülni, így újra, kétszer porszívózhatunk.

Hagyjuk meg az ablakok tisztítását egy kicsit felhősebb napra
Verőfényes napsütésben azért nem célszerű ablakot pucolnunk, mert a napsütés és a hő hatására túl gyorsan fog száradni az üvegfelület, így csíkos vagy foltos marad az ablakunk. Az ablaktisztításhoz nagyszerű és hatékony segítséget nyújt a Just pumpás ablaktisztító és utántöltő.

Ne feledkezzünk meg a hűtőszekrény tisztításáról sem
Próbáljuk ezt nagybevásárlást megelőzően elvégezni, amikor a legkevesebb dolog van a hűtőszekrényünkben. Ellenőrizzük a termékek szavatossági idejét, és dobjunk ki mindent, ami már fogyasztásra nem alkalmas. Ezekután ürítsük ki a hűtőt, fertőtlenítsük és tisztítsuk ki a belsejét, a polcokat, a rekeszeket. A fagyasztót vagy a fagyasztórekeszt is engedjük le, így könnyű lesz a tisztítása.

A függönyöket és a rolókat is tisztítsuk meg
Az általános, rutin takarítások alkalmával erre ritkán kerül sor, de a függöny, reluxa, redőny nagyon sok port képesek magukra vonzani. A függönyök esetében legyünk körültekintőek – lényeges szempont, hogy moshatjuk őket mosógépben vagy sem, illetve milyen hőfokon vagy milyen mosószereket alkalmazhatunk. A címke segíteni fog ebben. A roló, reluxa, redőny és zsalu esetében használjuk bátran a porszívónkat – a kicsi, kefés fej ebben nagy segítség lehet.

Tűzhely és sütő tisztítása
A főzőlapot hajlamosak vagyunk felületesen tisztítani, a sütőről pedig alkalmanként megfeledkezni, mivel nincs szem előtt. A tavaszi nagytakarítás remek alkalom arra, hogy a konyha ezen részét is makulátlanná varázsoljuk – figyeljünk a rácsokra, hiszen ezeken is rengeteg szennyeződés gyűlhet össze. A Just hideg zsíroldó segítségével gyerekjáték lesz ez a feladat!

Ágy, matrac, ágynemű
Ha nagytakarítás, akkor nagymosás. Cseréljünk ágyneműt is, és vizsgáljuk meg a matracot! Sok matrac már cserélhető huzattal van ellátva, ezeket moshatjuk vagy elvihetjük tisztítóba.

A szőnyegekről se feledkezzünk meg
Attól függően, hogy milyen anyagból készült a szőnyeg, mekkora a mérete vagy a vastagsága, eltérő módon tisztíthatjuk őket. A tavaszi nagytakarítás remek alkalom arra, hogy ne tudjuk le ezt egy porszívózással. Vigyük ki a szőnyeget és poroljuk ki alaposan! Alkalmazhatunk száraz habot a tisztításra, vagy nedves megoldást. Ha az utóbbit választunk, ügyeljünk rá, hogy a víz kézmeleg legyen, a tisztítószer pedig kíméletes.

Osszuk be a munkát!
A tavaszi nagytakarítás nem feltétlenül egy napos program, vagy egy ember dolga. Szánjunk erre néhány napot, és vonjuk be családtagjainkat is a munkába. Vagy kérjünk segítséget – manapság már elég sok cég foglalkozik például ablak- vagy szőnyegtisztítással, kereshetjük őket bátran! A kéményseprést pedig mindenképp bízzuk a profikra!Forrás: justhouseholds.h

Erről is tudnia kell