Tanácsok a rendőrségtől nyári betörések ellen - Így kerüld el, hogy kiszúrják a házat

július 07 2023
Szerző
Mészáros Boglárka
Címkék
Mindenkinek komoly fejtörés okoz, hogyan tegye az otthonát betörésbiztossá, amikor nyaralni indul, hiszen a magára hagyott házra ilyenkor senki nem figyel, így könnyű célpontjává válik a betörőknek.

• Amikor nyaralni készülsz, a kertben ne maradjanak olyan tárgyak, amelyek felkelthetik a betörő figyelmét, se olyanok, amelyek segíthetik a bejutást a házba. A létrát például érdemes jól elzárni, és megritkítani a bokrokat, lenyírni a magas füvet, mert ezek segíthetik a rejtőzködésben.

• Érdemes lehet beszerezni otthonra időzítős kapcsolókat, amelyek fel, majd lekapcsolják a lámpákat a házban azt a látszatot keltve, hogy az nem üres.

• Ha olyan előfizetéseid vannak, amelyek nem olyan fontosak, mondd le őket még a nyaralás előtt, és kérj meg egy szomszédot vagy egy családtagot, hogy néha ürítse ki a postaládádat, mert a felhalmozódó levelek és újságok jelzik, hogy nincs otthon senki.

• A jó szomszédi viszony azért is fontos, mert így a távollétedben mindig szemmel fogják tartani a házadat. Ha jóban vagy a szomszédokkal, arra is megkérheted őket, hogy nyírják le a füvet, húzzák ki a kukát, időnként húzzák fel a redőnyt, mert ezek mind olyan dolgok, melyek árulkodhatnak a betörőknek. Cserébe ajánld fel ugyanezt, amikor ők nyaralnak.

• Ne verd nagy dobra, ha nyaralni indulsz, és különösen kerüld a szociális médiát, vagy legalábbis ügyelj arra, hogy illetéktelenek semmiképpen se láthassák az ezzel kapcsolatos posztjaidat, ugyanis egyre több betörő vadászik a kibertérben az áldozatai után. Elég a nyaralás után kitenni a fotókat, vagy úgy, hogy csak a barátaid lássák azokat.

• Elutazás előtt ellenőrizd, hogy az ablakok jól zárnak-e, esetleg szerelj fel extra láncokat és rácsokat. Használhatsz betörésgátló fóliát, vagy védekezhetsz masszív redőnnyel is azellen, hogy a behatolók bejussanak a lakásodba.

• Fényjelet adó mozgásérzékelők felszerelésével egyrészt azt a hatást lehet elérni, mintha tartózkodnának a lakásban, másfelől a hirtelen fény a szomszédok figyelmét is felhívja arra, hogy mozgás van a kertben, akik így ideális esetben tudják értesíteni a rendőrséget.

• A pótkulcsot soha ne hagyd a lábtörlő vagy a virágcserép alatt, főleg akkor, ha hosszú időre elutazol. Bízd inkább a szomszédra vagy egy ismerősre, aki így időről időre ellenőrizni tudja, minden rendben van-e a lakásban.

• A nyaralás apropóján, de hosszú távra tervezve érdemes lehet elgondolkodni egy riasztó beszerelésén, ez ugyanis a legbiztosabb módja a betörők elleni védekezésnek.
Forrás: Femina
 

 

Erről is tudnia kell