Programokban gazdag vidám Falunap Homokmégyen – Helyi hagyományok mellett amerikai futball, judo bemutató

július 24 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Az előző napok országszerte mért rekord melege kicsit enyhült szombatra, az időjárás is kedvezett a hagyományosan július harmadik hétvégéjén megrendezett Homokmégyi Falunapnak, amely a több mint 125 éves múltra visszatekintő szüreti felvonulás mellett a település legnagyobb rendezvénye. Az eseményre ezúttal is számos családhoz érkeztek távolabb élő rokonok, ismerősök, így a falunapnak helyet adó sportpálya és környezete igencsak benépesült úgy 14 órától, amikor is elsőként a falu legkisebbjei élvezhették a nekik összeállított programokat.

A légvár, népi fajátékok, arcfestés, hajfonás, Göncölszekér játszótér, cukorágyú, ugrálóvár és persze a lovaskocsi bemutatóval párosult lovaskocsikázás, az első körhinta menet minden bizonnyal hosszú időre nyomot hagy majd az emlékezetükben.

A GymstiX Teammel 15 órakor kezdődő közös edzés már csak a pörgős zeneszámok miatt is vonzotta a serdülő korosztályokat, hogy aztán a járásban egyedülálló, igazi homokmégyi kuriózumból, az izomkötegeket megmozgató amerikai fociból a Homokmégy Storks csapata adjon ízelítőt. 

Az önkormányzat sátrában ekkortájt már javában főtt a közös vacsorára készülő vaddisznóhúsos káposzta, amely az ország, a megye egyik leghíresebb vadászközössége, a Homokmégyi Dózsa Vadásztársaság támogatásaként került a hosszan megterített asztalokra. Ha már ott volt, a vadásztársaság élére nemrégiben újabb öt évre megválasztott Rigó Ferenc elnököt is megkérdeztük az eseményről.A továbbiakbanaztán kiteljesedett mindaz, ami a jól bevált forgatókönyv szerint a Homokmégyi Falunap eszenciáját adja.

A Homokmégy-Szakmár öregfiúk futballmérkőzés ugyan tempóját tekintve igencsak utalt a résztvevők 40 fölötti életkorára, viszont arra is, hogy az egymásnak feszülő csapatok tagjait régi barátság köti össze. Így aztán a találkozó sérülés és nagyobb csalódások nélkül, egymás hátba veregetésével, meleg kézfogásokkal ért véget, majd közös sörözéssel folytatódott.


Forrás: Zsiga Ferenc


A színpadon ekkor már javában dübörgött a hartai, idén 30 éves New Generation rock zenekar, amelyet a vidéki együttesek sorában igencsak megbecsült helyen emlegetnek. Hogy miért, az remélhetően az alábbi videóból is kiderül. 


A színpadi produkciók sora az óvodások műsorával kezdődött, a Kéknefelejcs asszonykórus előadásával, judo bemutatóval folytatódott, majd a Homokmégy Hagyományőrző Néptáncegyüttes fellépésével, Tapolcsányiné Varga Krisztina polgármester beszédével zárult. A 2023. évi homokmégyi falunap vidám közönsége a szombatról vasárnapra virradó napot élőzenés bállal köszöntötte.

 

Erről is tudnia kell