Erős évük lehet a meggytermesztőknek?

június 19 2024
Szerző
Zsiga Ferenc
Csaknem 10 ezer tonna magyar meggy kerülhet külföldre 2024-ben.

A meggytermelők jó évet zárhatnak, mert kedvezően alakult az időjárás, az idei termés így biztosan fedezi a belföldi szükségletet – mondta a meggyfogyasztást népszerűsítő keddi sajtótájékoztatón Budapesten az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy Magyarországon a meggy a legősibb gyümölcsök egyike, amelynek helye van a korszerű, egészségtudatos táplálkozásban is. Belföldön körülbelül 2600 termelő összesen 12-14 ezer hektárt művel, a legutóbbi telepítési támogatás több mint 1000 hektárnyi nagy termőképességű és termésbiztonságú ültetvény létrehozásához járult hozzá. A külföldi kereslet azt jelzi, hogy a magyar meggynek van jövője, ezért az ültetvénytelepítési támogatás folytatódik. A termelők kérhetnek támogatást víztakarékos öntözőrendszerrel ellátott, hagyományos vagy ökológiai művelésű ültetvények létesítésére, időjárási kockázatok elleni védekezésre és a meggyfák ápolásához szükséges eszközök beszerzésére – tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte emellett a feldolgozóipari üzemek fejlesztését és létesítését ösztönző pályázati lehetőségeket, amelyek forrásai a meggyfeldolgozásban is hasznosulhatnak.

A pályázati és technológiai feltételek adottak, most tehát a fogyasztókon a sor, ha jó minőségű, Magyarországon termett meggyet szeretnének.– mondta Feldman Zsolt.Forrás: Agroinform.hu

Erről is tudnia kell