Végleges a XXXII. Paprika- és Gasztrofesztivál és a XXV. Jubileumi Paprikás Ételek Főzőverseny programja

augusztus 30 2023
Címkék
A több mint három évtizedes, illetve a negyedszázados múltra visszatekintő, országos hírű fesztivál és a főzőverseny lebonyolításában forradalmi változások nem lesznek, de a felgyülemlett pozitív tapasztalatok egyfajta esszenciája a nagykoncertek megtartásakor és az újra a régi fényében tündöklő paprikás ételek főzőversenyénél – az idősebb generációkban szándékosan nosztalgiát ébresztve - visszaköszönnek majd.

A sajtótájékoztatót megnyitó dr. Filvig Géza elöljáróban elmondta:

Óriási mosoly van az arcomon, mert végre úgy tervezhetjük az idei a paprikafesztivált, hogy minden akadály elhárult, hogy korlátozások nélküli felhőtlen, jó szórakozást tudjunk biztosítani a kalocsai embereknek és vendégeinknek”A folytatásból megtudtuk, hogy a városvezető megkeresésére a Kalocsa-Paks Duna-híd kivitelezője, a Duna Aszfalt cégcsoport összesen nettó 40 millió forinttal támogatja az idei Paprika Fesztivált és a jövő évi Pünkösdi Fesztivált. Mégpedig úgy, hogy 35 milliót költhet a város az idei, 5 milliót pedig a jövő évi fesztiválra. Ennek köszönhetően a város büdzséjét gyakorlatilag nem terheli a két jelentős kulturális és gasztronómiai esemény megszervezésének a költsége, ami óriási könnyebbség a jelenlegi gazdasági helyzetben.

Ha már a legnagyobb támogatóról szó esett, a polgármester köszönetet mondott a Tarr Kft-nek, az OTP Bank Zrt-nek, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának, a Generál Kft-nek, a Kalobau Kft-nek, a Syscorp Kft-nek, mely cégek fontosnak tartották, hogy a városi programok lebonyolításába bekapcsolódjanak, az önkormányzat a saját, illetve a térség lakóinak méltó kikapcsolódást, szórakozást tudjon nyújtani.


A részletes programot napokra, órákra bontva Zsikó Zoltán ismertette, de előtte elmondta: nagyon sok nagyrendezvény szervezésében részt vett, de ilyen összegű támogatásban egyetlen alkalommal nem volt része a szervezőknek. Egy ilyen nagyságú, nettó 40 milliós összeg az egész szakmában kuriózumnak számít. Ez inspirálta, hogy az adományozó iránti tiszteletből a kisszínpadot Duna Aszfalt Színpadra kereszteljék.

Szeptember 8. (péntek)

13.30: Agrár Hungarikum szakmai kerekasztal beszélgetés - szakmai fórum
Polgármesteri Hivatal, Díszterem (Szent István király út 35.)
15.15: Koszorúzás dr. Márkus Ferenc paprikakutató emléktáblájánál, a Dr. Márkus Ferenc utcában.
16.00: Terményáldással egybekötött ünnepi szentmise -
Szent István templom (Szent István király út 24.)

Szabadtéri Színpad, Érsekkert

17.30 Ünnepélyes megnyitó
Közreműködik: Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és Kalocsai Liszt Ferenc AMI

Duna Aszfalt Színpad, Érsekkert

19.00 ORIGAMiES
21.00 MAGNA CUM LAUDE
22.30-02.00 Roberto Rios, YAMINA

Szeptember 9. (szombat)

Gasztroszínpad, Érsekkert

10.00-17.00 XXV. Jubileumi Paprikás Ételek Főzőversenye
10.00 Megnyitó, Lovagrendek látványos felvonulása
12.00 Jó ebédhez szól a nóta! - Kiss Attila Andor énekművész
17.00 Eredményhirdetés, díjátadó
Kóstolás támogatói jeggyel:
- Kalocsa Hungarikumából,
- az elmúlt 25 év különleges ételeiből a Bajnokok Utcájában,
- az Ország Tortája verseny díjazott tortáiból.
Meghívott vendég: Gregor Bernadett

Házasságkötő Pavilon, Érsekkert

11.00 Francsovics Judit: Titkos kert c. meseregény - bemutató és dedikálás a szerzővel beszélget Papp Róbert, költő-tanár

Szabadtéri Színpad, Érsekkert

10.00 Bóbita Bábszínház: A bűbájos lakat című bábelőadás
15.00 Főszerepben a kalocsai népművészet! - a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és a Kalocsai Liszt Ferenc AMI, a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület, a Kalocsai Mezei Virágok Népdalkör és a Piros Rózsa Táncegyüttes műsorai

Duna Aszfalt Színpad, Érsekkert

19.30 The Minds
21.00 REPUBLIC
23.00 Erős vs Spigiboy
00.30-02.00 Dj Náksi

Szeptember 10. (vasárnap)

Szabadtéri Színpad, Érsekkert

10.00 Kalocsai Fúvószenekar
10.45 Gerald Schneider zsonglőr műsora
11.00 G-Flow Dance School

Gasztrokert, Érsekkert

14.00-16.00 Kalocsa kvíz

Társrendezvények:

  • „Egy pillanatban, egy történet” - a Duna-táj Fotókör kiállítása: szeptember 8-10., Érsekkert

  • „Értékek mentén” - a Fazekas Alkotóház szezonzáró rendezvénye: szeptember 8-9., Kalocsa, Kunszt J. u. 4.

  • Kiállítás és népművészeti bemutatók a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület szervezésében: szeptember 8-10., Kalocsa, Kunszt u. 4.

  • X. Jubileumi Bükkös Ákos Sakkverseny: szeptember 9-10. Közösségi Ház - Kalocsa, Hunyadi János utca 82.


Zsikó Zoltán rámutatott: az érsekkert gyakorlatilag folyamatosan nyitva tart majd, nem zárják be a kertet, de étel és ital kiszolgálás pénteken 14.00-02.30 óráig, szombaton 8.00-02.30 óráig, vasárnap 10.00-17.00 óráig lesz.

Az igazgató a gasztro fesztivál részleteinek ismertetésére Németh Józsefet kérte fel.

Németh József a huszonötödik Paprikás Ételek Főzőversenyéről szólva elmondta: Felkérésére a szakmai szervezetek azonnal a fesztivál mellé álltak, tapasztalataikkal, kapcsolatrendszerükkel segítik majd a rendezvényt.

A szakember hangsúlyozta:

Szó sincs arról, hogy csak a nagyon profi szakácsokat várjuk, a kalocsaiak, a baráti táraságok is nagyon szívesen látott résztvevői a főzőversenynek. Egy valami lesz a közös bennük: mindenki azért jön, hogy a paprika előtt tisztelegjen!”Németh József bejelentette: az idei fesztivál díszvendége a Hortobágy lesz. A hortobágyi csikósokból verbuválódott csapat először a 2003-ban a Csajda kertben rendezett fesztiválon volt jelen, akkor bivaly - és kacsanyelv pörköltet főztek, és bizonyosan most is valami magyaros, az Alföldre jellemző ételkülönlegességgel rukkolnak ki.

A szakember szólt arról is, hogy egy kóstoló jegy ára 1000 forint lesz. Azt a főzőhelyeken döntik el, hogy ezért az összegért milyen mennyiségben lehet kóstolni az adott ételt. Nyilván a drága alapanyagokból készült ételeknél akár több kóstolójegyre is szükség lehet.
Az elismert szakemberekből álló zsűri minden részletre oda figyel majd, és a díjazásnál az ifjúságra, a feltörekvő főzőkre is nagy hangsúlyt fektetnek majd. Nem csak az lesz az érték, amikor valaki drága alapanyagból főz valamit, hanem az is érték lesz, ha olcsó alapanyagból szakmailag kiváló, magával ragadó ízvilágú étel készül. Idén a környező településekről is érkeznek főzőcsapatok, így a város és az ország egyes tájai mellett a környék is bemutatkozik majd a nemes versengésben.

 

Erről is tudnia kell