Színes Rendőr Napi forgatag a Szentháromság téren

Április 25-én, kedden 10 órától a Rendőrség Napja alkalmából nagyszabású programsorozat vette kezdetét Kalocsán a Szentháromság téren, a főszékesegyházban és a körülötte elhelyezkedő épületekben. Az országosan is megrendezésre kerülő Rendőrség Napja alkalmából a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság ünnepi állománygyűlést tartott az Astriceum Érseki Múzeumban, majd az esemény résztvevőinek és a híveknek dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek celebrált szentmisét a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban. A szertartást követően dr. Filvig Géza polgármester a Paprika Múzeumban látta vendégül a megye rendőri vezetőit.

A 14 órakor kezdődő, immár a nagyközönségnek szánt műsorfolyamra a város és a környék közép - és általános iskoláinak tanulóiból érkeztek a legtöbben. A rendvédelmi képzést is folytató Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégiumból egész osztályok, tanáraikkal együtt képviselték a leendő rendvédelmiseket.

A rendőrség és a katasztrófavédelem nyílt napján bűn- és baleset-megelőzési programokat tartottak. Az érdeklődők a színes, az egész teret betöltő forgatagban ismerkedhettek a rendvédelmi szervek hagyományőrző gépjárműveivel, egyenruháival, munkájával. 

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc


A kutyás bemutatót, füst-sátort, motor szimulátort, elektromos kisautót, a hőkamerákat ugyancsak nagy érdeklődés kísérte, ám igazi, felnőtteket és gyerekeket egyaránt elkápráztató programnak a kutyás bemutató bizonyult.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc


A rendőrség bűnmegelőzési tevékenységének bemutatása az úgynevezett kiberpajzs programokra is kiterjedt, a résztvevők az ELLEN-SZER, OVI-ZSARU, Bike-Safe és sok egyéb feladattal ismerkedhettek.


A rendőrség szakterületein belül hangsúlyt kapott a határvédelem és a határrendészet is, a határvadász toborzást információnk szerint ezúttal is siker kísérte. 


A katasztrófavédelem védőruházataiba való beöltözés és a tűzoltói ügyességi feladatok szintén sok érdeklődőt vonzottak.

Mindeközben a Készenléti Rendőrség Zenekara népszerű indulókat, fúvósátiratokat játszott. A térre további látogatókat, köztük turistákat vonzó zenei produkció egyik érdekessége volt, hogy a karnagy a zenekar alkalmi dirigálására egy-egy gyermeket kért fel. 

A 18 órakor záruló nagyszabású ünnepi rendezvény helyszíneit és infrastruktúráját a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye kizárólagosan és ingyenesen biztosította a rendvédelmi szervek számára.

Erről is tudnia kell