Élményfestés a pszichiátriai betegekkel szembeni előítéletek csökkentéséért – Kórházi dolgozóknak szervezték

május 25 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Címkék
Élményfestést rendeztek 2023. május 19-én, pénteken délután kollégáiknak a kecskeméti kórház pszichiátriai osztályának dolgozói. A festés egy úgynevezett antistigma programsorozat része volt.

Az élményfestést valójában érzékenyítő festésnek is lehetett volna mondani, amire egyébként a meghívó egyértelműen utalt:

Veled is előfordult már, hogy megrettentél a pszichiátria, pszichiátriai beteg, pszichiátriai osztály említésére? Gondoltál már arra, hogy a pszichiáterek, pszichiátrián dolgozók valamiféle csodabogarak és csak beszélgetnek a betegekkel, vagy leszedálják őket és előbb-utóbb ők maguk is kicsit furcsák lesznek? Éreztél már szorongást, ha pszichiátriai betegséggel élő személlyel kellett egy társaságban lenned? Gondoltál már valaha arra, ha pszichiátriai betegséggel élő személyt vizsgáltál, elláttál, hogy a panaszai egyik oka a pszichiátriai betegsége és nem tudod, hogy hitelt adj-e az általa elmondottaknak?"Tapasztalatok szerint ugyanis az egészségügyi dolgozóknak csupán mintegy 20 százaléka az, akik viszonylag minimális előítélettel viseltetnek a pszichiátriai ellátottakkal és ellátókkal szemben. Csekély vigasz, hogy a pszichiátria stigmatizáltsága nem csupán magyarországi, hanem globális jelenség.

Az „élményfestést" az első lépések egyikének szánták, mellyel talán csökkenthetők a pszichiátriai osztályokkal és betegeikkel szembeni előítéletek. Legalább a kórházon belül, ahol pénteken délután a pszichiátriai osztály dolgozói szervezték a programot. Amit Dr. Máttyássy Adrienn, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Pszichiátriai Osztályának osztályvezető főorvosa nyitott meg, a foglalkozást pedig Pintér Dóra pszichológus vezette.Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház

Erről is tudnia kell