„Talpra magyar!” – vagy inkább kerékpárra!

március 23 2023
Szerző
Kalocsai Néplap
1132 kilométert gyűjtöttek a résztvevők a dusnoki Kincskereső Egyesület bringás kihívásán március 15-én.

A decemberben bemutatott, számos művészeti ágat egyesítő irodalmi kávéházi est után újabb rendezvénnyel csatlakozott a Petőfi 200 emlékév áramlatába az egyesület, amely a rendhagyó megemlékezés céljául azt tűzte ki, hogy együtt 1848 kilométert kerékpározzanak.

A hűvös, szeles időjárás ellenére folyamatosan érkeztek a Bárkához a jelentkező kerékpárosok, mások gyalog vagy görkorcsolyával teljesítették a 6, illetve 12 kilométeres távokat, akár többször is. Voltak, akik vidékről szerettek volna csatlakozni: a Mecsekből, Budapestről, illetve Zalaegerszeg környékéről is hozzájárultak a dusnoki kezdeményezés sikeréhez.

A 94 induló – akik között a legfiatalabb 2, a legidősebb 74 éves volt – összesen 1132 kilométert tett meg a kihívás végére, amely a kitűzött cél közel kétharmadát jelenti.

– Azt gondolom mi, akik szerveztük, elégedettek lehetünk, hiszen ilyen időben, ilyen körülmények között, ennyi kilométert letekerni nagyon szép dolog. A forradalom is kitört, aztán nem sikerült, de nyoma maradt a magyar történelemben, azért vagyunk ma itt – hangsúlyozta Hodován Péter, a Kincskereső Egyesület elnöke a kihívást záró rövid megemlékezésen, ahol közösen elénekelték a Himnuszt. A műsor során felidézték a történelmi eseményeket, elhangzott a 12 pont, elszavalták a Föltámadott a tenger és a Magyar vagyok című Petőfi-verseket, továbbá megzenésített formában a Nemzeti dal is felcsendült.

 

Erről is tudnia kell