Hétfő óta fizetős a parkolás a kórházban

április 06 2023
Szerző
Kalocsai Néplap
A Kalocsai Szent Kereszt Kórház területén található parkolóban az első félóra ingyenes, de az után a kihajtáskor minden megkezdett óra után készpénzben bruttó 500 forintos díjat kell fizetni. A kórházban fekvő betegekre és a mozgáskorlátozottakra – ilyen parkolási igazolvány birtokában – külön szabályok vonatkoznak. A parkolási díjat az intézmény elhagyásakor a sorompós bejáratnál portaszolgálatot teljesítő munkatársnak készpénzben kell megfizetni. A behajtás időpontját előzetesen ugyanott rögzítik.

A fizetős parkolás bevezetését a Szent Kereszt Kórház területén rendelkezésre álló parkolóhelyek szűkösségével, illetve a parkolási idő optimalizálásával indokolta az intézmény vezetősége.

A fekvőbetegek külön főigazgató telephelyi helyettesi engedéllyel a benntartózkodásuk idejére, de legföljebb két hétre kedvezményes, napi 500 forintos díj ellenében helyezhetik el gépjárműveiket a kijelölt parkolóban. Az engedélyt a gépjármű utasterében, a szélvédő alatt leolvasható módon kell elhelyezni.

A kórház területére behajtók az intézmény belső forgalmát nem akadályozva kizárólag a kijelölt parkolóhelyeket vehetik igénybe, kivéve a betegszállítás esetét, amikor – csakis a ki-be szállás idejére, a sürgősségi ellátó hely főbejárata kivételével – az egyes épületek bejáratánál is megállhatnak, de csak úgy, hogy a belső betegszállítást és mentőforgalmat ne akadályozzák.

Mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkező vagy őt szállító személy az intézmény területére történő behajtáskor az igazolványt köteles bemutatni, és azt,valamint a belépés időpontját rögzítő dokumentumot a kijelölt parkolóhelyen való parkolás megkezdésekor ellenőrizhető módon, jól látható helyre kitenni a jármű szélvédője mögé. Számukra a parkolás négy órán át ingyenes, ez után a fent írt díjszabás szerinti összeget kell fizetni.

A mozgáskorlátozottak parkolására vonatkozó szabályokat a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról szóló 218/2003. (XII. 11.) Kormányrendelet szabályozza. Az igazolvány csak közterületen történő parkolás esetén használható, zárttéri parkolókban és magánparkolókban parkolásra nem jogosít.


Borítókép: illusztráció

Erről is tudnia kell