Harta 300

február 23 2023
Szerző
Kalocsai Néplap
Egész éven átívelő programsorozattal tisztelegnek az alapító ősök előtt.

1723-ban zajlott a hartai svábok betelepülése, így ebben az évben ünneplik a település fennállásának 300. évfordulóját. Az ünnepségek pünkösd táján tetőznek, tekintettel arra, hogy az evangélikus vallásúak legnagyobb egyházi ünnepei e köré csoportosulnak. Hajókirándulás is indul „Őseink Útján”, még lehet rá jelentkezni!

Noha
Ráday Pál gróffal a befogadói szerződést csak 1724 júniusában írták alá, az egyházi anyakönyvek tanúsága szerint több család már az előző évben megérkezett, így akárcsak a 250. évforduló esetében, most is a ’23-as évhez viszonyítva jelölték ki a jubileumi évet – tájékoztatta a lakosságot Dollenstein László polgármester abban a videoüzenetében, amelyben az évforduló kapcsán tervezett programsorozatról tájékoztatott.

A tervek szerint minden nagyobb rendezvényen megemlékeznek ez évfordulóról, de pünkösdkor az ünnep mindhárom napján – már pénteken a Ráday-emlékparkban, majd az ünnep vigíliáján és pünkösd vasárnap is – megemlékeznek az alapító ősökről. A központi parkolónál kialakítandó sétányon megörökítik a Hartát újratelepítő 229 család nevét, az ottani ünnepségen Ritter Imre, a magyarországi nemzetiségek országgyűlési képviselője mond majd beszédet. A hétvégén az egyházakat is bevonják az ünneplésbe, orgonakoncertet és német nyelvű misét is terveznek. A remények szerint az ünnepségek fényét jelenlétével emeli majd Harta egyetlen Kossuth-díjasa, dr. Kamp Salamon karmester, egyetemi tanár, a Lutheránia ének- és zenekar karnagya, a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának levelező tagja, aki az evangélikus istentisztelethez kapcsolódóan adna koncertet. A falunap fókuszában is a 300. évforduló áll, amint a település más rendezvényei is kapcsolódnak majd a jubileumhoz, de a programok, kapcsolódó kulturális rendezvények még alakulóban vannak – ezekre ötleteket is szívesen fogadnak, az aktualitásokról pedig helybéli ismerősöktől, illetve az önkormányzat kommunikációs csatornáin érdemes folyamatosan tájékozódni.

„Őseink útján” – Passau–Kalocsa hajókirándulás

Az évforduló kapcsán kellő számú jelentkező esetén egy június 27-től július 3-áig tartó hajókirándulást is tervez az önkormányzat, amelyen az egykor Hartára betelepülők útját járják végig a résztvevők. Először Ulm városába utaznak busszal, ottani városnézés, majd Passau környékének megtekintése után hajóra szállnak, és több megszakítással, különböző turisztikai célpontok fölkeresése után érkeznek majd Kalocsára, a meszesi kikötőbe. Az odaútra az autóbuszt és a visszatérőknek adandó fogadás költségeit az önkormányzat állja. A részvételi díj mintegy 330 ezer forint, szállodai vacsorával együtt 390 ezer forint. A minimális résztvevői létszám 45, a maximális 54 fő. További tájékoztatás hivatali időben a 06/78-507-070-as telefonszámon kérhető. Értesüléseink szerint jelenleg a keret körülbelül fele már betelt, aki jelentkezni szeretne, ne halogassa soká!

 

Erről is tudnia kell