Nyílt napot tartanak a kalocsai óvodák a középiskolásoknak - február 15-ig lehet jelentkezni a felsőoktatásba

Az idei tanévben összesen 2231 pályakezdő pedagógus kezdte meg a munkát – közölte az Oktatási Hivatal a 2023. októberi köznevelési statisztika alapján. Ez a szám a korábbi évek töredéke. Egyebek mellett ez adta az ötletet ahhoz, hogy 2023. január 22-ei héten nyílt napot tartsanak a kalocsai óvodák a középiskolások számára, ahol a diákok közelebbről is betekintést nyerhetnek az óvodákban zajló hétköznapi életbe.

Ez segítséget adhat azoknak, akik még nem döntötték el, hogy milyen területen szeretnének továbbtanulni. Elindult a 2024-es általános felsőoktatási felvételi eljárás, február 15-ig lehet jelentkezni a szeptemberben induló képzésekre - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

A jelentkezők több új pontszámítási szabályra készülhetnek, 2024-től ugyanis az egyetemek és főiskolák további szabadságot kapnak a felvételi követelmények meghatározásában. A megújult felvételi szabályokkal párhuzamosan a felvi.hu oldalon is sok újdonság segíti az érdeklődőket a pályaválasztásban - írta közleményében a minisztérium.

Az elmúlt években az egyetemi modellváltással sikeres versenyképességi fordulat valósult meg a magyar felsőoktatásban. A gazdaság igényeire nyitottabb, a vállalatokkal szorosabban és hatékonyabban együttműködő, minőség- és teljesítményelvű felsőoktatási rendszer jött létre - emelte ki a tárca.

A folyamat részeként a felvételi eljárás is megújult, amit a szaktárca az igények előzetes felmérését követően, az egyetemekkel és a diákokkal közösen vitt végbe. Általános elvárásként fogalmazódott meg az egyetemek szabadabb mozgástere, az egyéni szempontok hangsúlyosabb megjelenése, a diákok részéről pedig az átlátható központi felvételi rendszer megtartása, és az egyedi intézményi pontok rendszerének bevezetése.

A két lépcsőben megújult felvételi rendszer egyszerre ad nagyobb döntési szabadságot a felsőoktatási intézményeknek, és jelent rugalmasabb, kiszámíthatóbb és átláthatóbb pontokat a diákoknak, ezzel is segítve az egyetemek, a gazdaság és az adott térség összekapcsolását - részletezték.

A felvi.hu felületén csütörtöktől lehet jelentkezni a 2024 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre.

A felsőoktatási felvételi eljárás menetét, a pontszámítási módszereket, a meghirdetett képzéseket és az érvényes jelentkezéshez szükséges minden további információt az eljárás hivatalos honlapján, a felvi.hu oldalon közzétett felvételi tájékoztató és a meghirdetett képzések tartalmazzák. 

 

 

Erről is tudnia kell