„Pro Museo Kalocsa” néven új díjat alapított a Viski Károly Múzeum – Első alkalommal a Múzeumok Éjszakáján adták át, Szent Iván éjjelén

július 02 2023
Szerző
Illés György
Címkék
Az idei Múzeumok Éjszakájának újdonsága volt Kalocsán, hogy a Viski Károly Múzeum, illetve annak igazgatója, Romsics Imre egy új díjat alapított Pro Museo Kalocsa néven, amelyet a múzeum tevékenységét, feladatellátását segítő önkéntesek, támogatók kaphatják, és első alkalommal a Múzeumok Éjszakájának keretében adtak át június 24-én a Viski Károly Múzeum udvarán.

A díjátadó után kezdődő változatos – kézműves foglalkozásokat, rejtvényjátékokat, divatbemutatót, színházi előadásokat és koncertet felvonultató – programsoráról képgalériával és videókkal illusztrált cikkben a KALOhíreken beszámoltak.
A múzeum fennhatósága alá tartozó további három helyszínen, a Kiállítóteremben, a Városi Képtárban és a Schöffer Gyűjteményben történtekről önálló cikkben beszámoltunk.

A Pro Museo Kalocsa-díjat a múzeum mindenkori igazgatója adományozhatja minden évben egy – első alkalommal kettő – a múzeum feladatellátásában kiemelkedő segítséget nyújtó személynek, a Kalocsai Múzeumbarátok Köre tagjai javaslata alapján.

A DÍJHOZ AZ OKLEVÉL MELLÉ EGY A MÚZEUM FŐBEJÁRATÁT ÁBRÁZOLÓ BRONZPLAKETT IS JÁR.Forrás: Illés György


A díjat elsőként Markó László, a Kalocsai Múzeumbarátok Köre elnöke vehette át Simon Zoltán alpolgármestertől és Romsics Imrétől.


Forrás: Illés György


Ezt követően a múzeumigazgató a másik díjazottnak, Gerjeni Antal önkéntes segítőnek a javaslattevőjével, az intézmény régészével, Lantos Andreával együtt adta át az elismerést.


Forrás: Illés György

 

 

Erről is tudnia kell