Múzeumok Éjszakája: programok három „külső” helyszínen – A Kiállítóterem, a Városi Képtár és a Schöffer Gyűjtemény

július 02 2023
Szerző
Illés György
A Viski Károly Múzeum volt a központja a kalocsai Múzeumok Éjszakájának Szent Iván éjjelén, június 24-én, ahol a múzeum minden termében és az udvarán is változatos programok sora gondoskodott a tartalmas időtöltésről. A szervezetileg a múzeumhoz tartozó, de szakmai tevékenységében önálló másik három intézmény, a Városi Galéria, vagyis a Kiállítóterem, az egykori zsinagóga épületében működő Városi Képtár valamint a Schöffer Gyűjtemény is bekapcsolódott a Múzeumok Éjszakája programfolyamába – e cikkünk ez utóbbi helyszínek programelemeiről szól.

A központi helyszín változatos kézműves foglalkozásokat, rejtvényjátékokat, divatbemutatót, színházi előadásokat és koncertet felvonultató programsoráról képgalériával és videókkal illusztrált cikkben beszámoltak a KALOhírek hírportálon.
A rendezvény keretében adták át első alkalommal – ezúttal két személynek – a Pro Museo Kalocsa-díjat, amelyről önálló cikkben beszámoltunk.
Akinek a központi rendezvény nem nyújtott elegendő élményt, vagy csupán semmiből sem szeretett volna kimaradni, az további három helyszínen szívhatott magába szellemi táplálékot.

A KiállítóterembenKonok Tamás festőművésznek a Kék Madár Fesztivál keretében megnyílott tárlatát Budai Viktória művészettörténész alkalmi tárlatvezetésre tette élvezetesebbé, de az alkotóval készült portréfilmet is megtekinthették látogatók.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György


A városi képtárban az ott állandó kiállítással rendelkező Vincellér Imre személyesen állt a művészete iránt érdeklődők rendelkezésére, és egyebek mellett a Kossuth Rádió által vele készített is meghallgathatták, akik ide betértek


Ugyanott, az emeleti teremben az Utazó Planetárium várta a látogatókat négy előadással.

Ez leginkább egy félgömb alakú ugrálóvárhoz hasonlít, amelyen azonban nem ugrálni kell, hanem egy cipzáras résen keresztül bebújni, és gyönyörködni a fölül – és körben – kifeszülő kupolára vetített mozgóképet.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György


A Schöffer GyűjteménybenNémeth „Kassa” Gábor szobrászművész időszaki kiállítását a művész tárlatvezetésével lehetett megtekinteni.

A kiállított művek hatása fotón átadhatatlan, már csak időben változó jellegük – „mozgásuk” – miatt, ugyanakkor videón sem igen lehet érzékeltetni a hatást. Élőben kell látni. A kiállított fénydinamikus alkotások lényege, hogy a fények változása a mozgás illúzióját, a tükröződések a távolság érzetét, a tér kitágulásának, megsokszorozódásának élményét keltik.

Úgyhogy, itt nem lehetett unatkozni múlt szombat éjszaka!

Esetleg csak otthon a fotelban!
Aki pedig unatkozni szeret, annak most is a legjobb hely a fotel, de ezen a szombaton biztosan nem mehetett ki az Érsekkertbe, ott ugyanis egész nap változatos programokkal, IPA paprikás főzőversennyel, kiállítókkal, bemutatókkal, motoros ügyességi akadálypályával, zenével és tánccal, benne a Country Road együttes 15. születésnapi koncertjével, öt zenekar föllépésével várta az érdeklődőket VIII. Motoros Közlekedésbiztonsági és Családi Napjára a Blue Knights LE MC kalocsai szervezete.

Erről is tudnia kell