„Bajban ismerszik meg a barát”

február 23 2023
Szerző
Kalocsai Néplap
Segítség a földrengés sújtotta Törökországnak és Szíriának.

Szörnyű tragédia történt Törökországban és Szíriában: már ötvenezerhez közelít a halálos áldozatok száma, még sokkal több a sérült, és százezrek, talán milliók váltak hajléktalanná az erős utórengésektől kísért, pusztító földrengés nyomán. A romok közt éhínség, rendszeres fagy, járvány fenyeget, miközben az ellátórendszerek is súlyos károkat szenvedtek, és nemsokkal lapzártánk előtt újabb erős földrengés rázta meg a térséget. E veszélyek elhárításában segíthetnek a támogatók – térségünkben is több jótékonysági akció indult.

Az első baj elmúlt – túlélők föllelésére már alig van remény –, és ott is helytálltak a magyarok: szombati évértékelő beszédében
Orbán Viktor miniszterelnök is köszönetet mondott a magyar mentőcsapatoknak, akik sokak életét mentették meg emberfeletti küzdelemmel és jól képzett kutyáik segítségével. A jóérzésű emberek összefogására, jótékonyságára viszont továbbra is szükség van, a következő időszakban a szörnyű gyász közepette is további súlyos kihívások előtt álló török, illetve az elszigeteltsége és a polgárháború pusztítása miatt még nehezebb helyzetű szír nép megsegítésére. 

Szíria támogatásáról továbbra is keveset hallunk

Ez utóbbival egyelőre adósak vagyunk. Pedig a polgárháború sújtotta országban is a törökországihoz hasonló pusztítást végzett a földrengés. Az ország fizikailag is nehezebben és kockázatosabban megközelíthető, embargók sújtják, diplomáciailag is elszigeteltebb, így amint a mentőcsapatok, úgy a túlélők megsegítését célzó támogatások sem jutnak el oda, és a hírek is kevésbé jutnak ki, holott az emberek tömegei ugyanolyan mély gyászban, ugyanannyira, vagy még jobban szenvednek.

A témát követjük, ezért kérjük, hogy akinek hasonló jótékonysági akciókról, különösen Szíria támogatására indított adománygyűjtésről tudomása van, értesítse szerkesztőségünket!


A kiskunmajsai önkormányzat adománygyűjtése

Kiskunmajsa önkormányzata a törökországi pusztító földrengés miatt tragikus helyzetbe került emberek megsegítésére a tárgyadományokat a Gyermekjóléti, Szociális és Egészségügyi Szolgáltató Intézményben (Kiskunmajsa, Fő utca 79.) várja február 20–22-én 15–18 óra között.

A Csongrád-Csanád Megyei Török Tiszteletbeli Konzulátussal történt egyeztetések szerint leginkább sátrakra, hálózsákokra, női egészségügyi és higiéniai termékekre, és babahigiéniai termékekre, pelenkákra, törlőkendőkre, konténerházra lenne szükség. Ezek mellett ágyak, matracok, takarók, katalizátorcsöves kályhák és fűtőtestek, hengeres gázcsövek, termoszok, zseblámpák, powerbankok, generátorok és higiéniai termékek is nagy segítséget jelentenek a bajbajutottaknak.

Ruházati termékeket már nem tudnak fogadni, mivel az elmúlt napokban olyan nagy mennyiségben érkezett a világ minden részéről

Pénzbeli adományok küldéséhez a budapesti Török Nagykövetség forint és euró számlájának bankszámlaszámait tették közzé:

MKB Bank Nyrt.
Account name: Török Köztársaság Budapesti Nagykövetsége
SWIFT code :MKKBHUHB
HUF Account No. : 10300002-13308929-00024900
HUF IBAN No.: HU82 1030 0002 1330 8929 0002 4900
EURO Account No. : 10300002-13308929-00064889
EURO IBAN No. : HU86 10300002 1330 8929 0006 4889

Az adományozó adatait az adományozott összeggel együtt a info@turkiye-consulate.hu címre lehet elküldeni.


Borítókép: illusztráció

 

Erről is tudnia kell