Szeliden éjszakáztak, Kalocsán át Fajszra tartanak a zarándokok – Filvig Géza stafétaszerűen a város határáig viszi a zászlót

A Magyar Zarándokút immár tizenharmadik alkalommal klasszikus „évnyitó” zarándoklattal április 16-án indult Esztergomból. Az április 21-én, pénteken, a nap végére igencsak megfáradt, mégis derűs zarándokokat kora estétől a Dunapataj-Szelid üdülőfalu XII. utcában lévő zarándokszálláson vártuk, ahová az útitervet tartva, úgy 19 óra körül megérkeztek. A nyugalomban, békességben, szeretetben, a tényleges testi-, lelki-, szellemi megújulás, feltöltődés, a Húsvét utáni „újjászületés” jegyében útra kelő zarándokokat az idei „zászlós” zarándok, Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke vezette. A Rumi Imre, Cserhátiné Kovács Edit, Csepeli Ildikó, Majorcsics Gábor, Schadt Mihály útra kelő zarándokokhoz a hosszú úton, akár csak időlegesen, többen csatlakoztak. A pénteken az Apostag – Solt – Harta – Szelidi-tó 41 kilométeres távot maguk mögött tudó zarándokok közül Rumi Imre és Kardosné Gyurkó Katalin nyilatkozott portálunknak.

Rumi Imre elmondta: 

Annyit feltétlenül el kell mondanom, hogy ez a 13. évnyitó zarándoklat. A Magyar Zarándokút tavasztól őszig van nyitva, így minden évben tartunk egy évnyitó zarándoklatot, úgy Húsvét környékén. Idén is Esztergomból indultunk és ezúttal Bajára megyünk. A tizenhármas számnak azért van jelentősége!”- Nagyon érdekes a dolog, mert sokan szerencsétlen, mások szerencsésnek tartják ezt a számot. A legenda szerint a 13-as szám azért szerencsétlen vagy éppen szerencsés, mert 1317-ben, október 13-án oszlatták fel a templomos rendet, a rend vezetőjét akkor fogatta el a francia király, és hamis vallomástételre akarták kényszeríteni. Az elfogása miatt lett a 13-as szám szerencsétlen, de mivel nem vallott hamisan, mások számára szerencsés szám lett. Ez is bizonyítja, hogy a meggyőződést és a hitet nem lehet megölni. A Magyar zarándokút már a horvátországi Nesice-i rendházat is éri, és mivel a feloszlatott templomos lovagok más rendekbe szivárogtak át – itt, a Kárpát-medencében is nagyon sokan a Pálosok közé - a Magyar Zarándokút rengeteg Pálos kegyhelyet érint. A mostani zarándoklatunknak egy nagyon érdekes összefüggést ad. Ráadásul itt van Szeliden, a régi Camping sarkánál egy 2014-ben épült zarándok kápolna, amelyet egy Pálos szerzetes áldott meg. A kápolna a Bács-Kiskun megyei zarándokút fejlesztési projekt keretében valósult meg. Minden évben van egy zászlós zarándokunk, egy neves közéleti személyiség.”

Idén Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke hozza a zászlót. Katalin egy hetet tudott vállalni, így az Esztergom indulási helyet és Baja végállomást határoztunk meg. Ezt a távot 7 nap alatt nem lehet teljesíteni, ezért a zarándoklatot ezúttal 8 naposra terveztük. Így is extra hosszú etapokat kellett megállapítani, és őszintén, már mindenki a fizikai teljesítőképessége határán van, de azért végigcsináljuk! Holnap reggel Kalocsára indulunk, de az ottani programról inkább Kardosné Gyurkó Katalint kérdezze, mert ezt a programot ő szervezte.”– mondta Rumi Imre.


Forrás: Zsiga Ferenc


Kardosné Gyurkó Katalin kifejtette:

Azt már nem igazán tudom, hogy az út választott engem, vagy én az utat, de úgy történt, hogy a Magyar Zarándokút Egyesületnek minden megyében vannak segítő zarándokai, a Pécs környéki segítő a NOE-nek is a régióvezetője. Ő kért fel bő két évvel ezelőtt, hogy legyek a zászlóvivő zarándok, de akkor kezdtem el az országos Kék túrát. Azt kértem, várjuk meg, míg befejezem a Kék túrát, utána szívesen átgondolom, csak hogy tudjam, tudom – e teljesíteni. Tavaly novemberben teljesítettem a Kék túrát, és akkor jeleztem: készen állok, hogy ennek zarándoklatnak a zászlóvivő zarándoka legyek. Ami nagyon fontos, hogy ezzel a zarándoklattal a Nagycsaládosok Országos Egyesületének és a Magyar Zarándoklat Egyesületnek a kapcsolatrendszerét fűzzük szorosabbra. Például Szigetszentmiklóson, Ráckevén is vártak bennünket a nagycsaládosok, és holnap Kalocsán nagyon sokan fognak hozzánk csatlakozni. Kalocsán Kissné Szirtes Andrea az egyesület elnöke és Kalocsa város polgármestere is várni fog minket. Csatlakoznak, és dr. Filvig Géza a város határáig viszi a zászlót, amelyet stafétaszerűen adok át a polgármester úr részére."mondta a NOE elnöke.


Forrás: Zsiga Ferenc


A zarándoklat Szelid – Kalocsa – Fajsz, mintegy 30 kilométeres távon folytatódik, a szállás Fajszon lesz.

A kalocsai programról külön is beszámolunk!

Erről is tudnia kell