Szent Iván-éji csónakos, fáklyás, zenés felvonulás a Vajason, Dusnokon

június 26 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Dusnokon 1894. június 24-én hatalmas jégverés pusztított. Akkor a dusnokiak megfogadták, hogy ezen a napon nem mennek ki a határba dolgozni, hanem szentmisét tartanak és Iván napján őseikre emlékeznek. A hagyomány, az ősök tiszteletét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a 129 éve tett fogadalom jegyében június 24-én, szombaton, Iván napján az önkormányzat művelődési intézménye idén is megszervezte a Szent Iván-éji csónakos, fáklyás, zenés felvonulást a Vajason.

Az alkalomra összeállt látványos víziflottát legalább 50 csónak, egyéb vízi jármű alkotta. A polgármestert szállító vezérhajó, utána a többi úszóalkalmatossággal a Vasvári utca végétől indult, majd a nézőközönséggel megtelt sétány mellett, a Vajas - híd alatt elhaladva a Mediterrán Pubnál lévő stégnél kötött ki.

Na’ azért ki ne hagyjuk: a Vajas Vizi Központ partján összesereglett publikum láttán több hajó megállt, hogy egy-két jó szó mellett az ott ünneplő társasággal koccintson. Ez az igyekezet nem volt hiábavaló, mintha a sör, bor, pálinka újabb lendületet adott volna az evezősöknek és az itóka persze a nótázás, kurjongatás hangerejére is kihatott.


Forrás: Zsiga Ferenc


A mintegy 1,5 kilométer hosszú, 30 perces vízitúra alatt a külön ladikot elfoglaló zenészek hol horvát, hol magyar népszerű, közismert nótákat játszottak, mintegy emlékeztetve a dalra fakadókat és a nézőközönséget arra, hogy a horvát nemzetiségi hagyományok és a horvát nyelv élő valóság a faluban.

Az immár hagyományos rendkívüli látványosság a környező településekről is számos vendéget vonzott Dusnokra, a vízi parádén távolabbi evezősport egyesületek is képviselték magukat.


Forrás: Zsiga Ferenc


Ahogy 129 éve sajnos nem, ezúttal a jégverés, de még a rossz idő is elkerülte Dusnokot; a felhőtlen, tömegeket vonzó esemény igazából a csónakok kikötése után szélesedett igazi népünnepéllyé, amelyre a koronát a legnagyobb máglya meggyújtása tette fel. A Szent Iván–éji zenés - táncos mulatság vasárnap hajnalig tartott.

Erről is tudnia kell