Bátyán előre forgatják az idő kerekét – Újabb napelem-rendszereket telepítenek, komfortérzetet növelő beruházások indulnak

Az energiaárak emelkedése komoly kihívások elé állította az önkormányzatokat, így az önkormányzat a korábbinál is nagyobb sebességre kapcsoltak, hogy a napelem-rendszerekkel még el nem látott középületek is korszerű, költségkímélő fűtő-hűtő technikai berendezésekkel legyenek felszerelve. Minderről, valamint a közelmúltban befejezett és az induló fejlesztésekről Fekete Csabát, Bátya község polgármesterét kérdeztük.

Ebben az évben fejeztük be három garázs építését az idősek klubja mellett, a Magyar Falu Program keretein belül, ugyanis nem volt a községi gépkocsik elhelyezésre alkalmas épületünk. Befejezéséhez ért az a csapadékvíz-elvezetési projekt, ami még a korábbi, a vármegyei önkormányzatnál lévő TOP pályázat utolsó körös fejlesztése volt, 130 millió forint értékben. Ennek a pályázatoknak a pénzügyi zárása most történik"

– mondta a polgármester.

Hozzátette:

természetesen vannak folyamatban lévő és előkészítés alatt lévő pályázataink. Folyamatban lévő a Life programunk, amely már Life Logos Waters néven fut, és amit több településsel, Drágszéllel, Kalocsával karöltve, közösen valósítunk meg. A vízvisszatartó megoldásokat a helyi adottságokhoz igazítva mindenhol kicsit másképp alakítjuk pontosan azért, hogy mintaprojekt –szerűen dolgozzunk ki olyan megoldásokat, hogy azt mások is hasznosítani tudják. Eziránt elég nagy az érdeklődés, távolabbi települések vezetői is ellátogatnak hozzánk, tájékozódnak az itteni megoldásokról, eredményekről, így talán elmondható:

Bátya felkerült a környezettudatos település-fejlesztés országos térképére


– fogalmazott Fekete Csaba.

A polgármester a már megvalósult fejlesztésekről szólva kifejtette:

Talán egy kicsit érdemes visszaforgatni az idő kerekét, ugyanis az intézményeink az energiatakarékos megoldásokat tekintve jól állnak: az óvoda két lépcsőben fel lett felújítva a Magyar Falu Program forrásból, az épülte már napelem-rendszert is kapott, de azért ennek bővítését tervezzük. Meg is kaptuk az ehhez szükséges hozzájárulást. Azon dolgozunk, hogy ennek az anyagi vonzatát előteremtsük. A másik ilyen épületünk az Idősek klubja, ami az Üde Kunság Egyesületnél megpályázott hűtő-fűtő klímák révén lett költséghatékony üzemeltetésű.  Ezek a fejlesztések segítik a gázfűtés kiváltását, olyannyira, hogy rendszerbe állításukkal a korábbi töredéke lett az e nélkül brutális rezsiköltség. Az utolsó épületeink egyike volt ez az épület, ami még gázfűtéssel rendelkezik, ami faelgázosító kazánnal, vagy klímákkal segítünk rá ezekre a fűtésekre."

Sajnos azt nem tudjuk, hogy a Magyar Falu Programban lesz-e pályázati kiírás, és sajnos JETA pályázati rendszer sem működik, tehát most forrást találni nagyon nehéz


– szögezte le, majd azzal folytatta: 

Hál’ Istennek azért Bálya a TOP Plusz pályázaton belül két elsőkörös pályázattal büszkélkedhet: az iskolaépület fűtéskorszerűsítését napelem-rendszer telepítésével hajtjuk végre, és a Faluházra is napelemeket telepítünk. E mellett, az élhető település pályázaton a központi parkunk kialakítására nyertünk 100 millió forintot. Reméljük, hogy ezt a parkot, ami most is csodálatos és a hétvégi Családi Pikniknek is méltó helyet adott, kicsit tovább tudjuk fejleszteni; elszeparálni mind az 51-es főút, mind a kertek felől, ezáltal még élhetőbbé lesz ez a közösségi terünk – mondta a polgármester, majd még konkrétabban fogalmazva közölte: lehet, hogy 100 millió forint soknak tűnhet egy parkra, de ha szépen sorra veszem, hogy a park teljes hosszában épül egy elválasztó kerítés, ami rendes alapokon nyugszik, készül egy  zöldkerítés, ami elválasztaná, mintegy falként a környező házak udvarától. Ha ehhez hozzá teszem az 1100 négyzetméter térkövezést, a fedett közösségi tér kialakítását, az egész parknak a vízzel és árammal történő ellátását, ezek hogy a 100 millió a projekt összköltsége, amibe a tervezés, az építés és a bonyolítás is bele tartozik, már nem is annyira nagy szám. Ezt majd még kisebb pályázatok segítségével továbbfejlesszük, akár főzőhelyek kialakításán, szabadtéri kemencével ellátott tér lehet. ahová nagyobb társaságok is elvonulhatnak és minden adott legyen a felhőtlen a kikapcsolódáshoz. A park végébe egy felnőtt játszótér fog majd létrejönni, hogy ott mindenki megtalálja majd a számítását. A falu közepén van, elszeparálva, ettől jobb adottságok nincsenek mindehhez."

És persze jöhet ilyenkor és jön is a kérdés valamennyi kisebb településen, és akkor valójában kinek is épül-szépül mindez? – tette fel a kérdést Fekete Csaba, aki a választ is megadta:

Bátyán a születések száma évente úgy 14 – 15 gyermek, elöregedő település. Sok szülő Bátyáról a közeli Kalocsára viszi iskolába, óvodába a gyermekét, ezért intézményeink erősen küzdenek. Viszont nagyon megindult a bevándorlás, amelynek vannak jó és rossz oldalai is, de az a tendencia, hogy kalocsai és környékbeli fiatalok szívesen vásárolnak Bátyán ingatlant, Bátyán jóval kedvezőbb áron, mint a városban, az szerencsére nem szakadt meg, aminek nagyon örülünk.  Hosszabb távon terveznek ők is, és mi is!"

Erről is tudnia kell