Heti összefoglaló: halálos kamionbeleset, nem csökken a gyorshajtások száma

Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2620-an lépték át. A gyorshajtók száma hétről-hétre jelentős, pedig mi múlt héten előre szóltunk…! – áll a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság elmúlt hetet értékelő összefoglalójában.

Mint írják:

Többször felhívtuk a közlekedők figyelmét arra, hogy tartsák be a sebességhatárokat, hiszen vármegyeszerte akciók várhatóak. Sőt, azt is megmutattuk, hol állítjuk fel a sebességmérő berendezéseket. A felhívások ellenére vasárnap 724 olyan sofőrt füleltünk le, akik átlépték a megengedett sebességhatárokat.

A jogsértés elkövetői legalább 30.000 forint összegű bírságra számíthatnak. A gyorshajtás a közúti balesetek bekövetkezésének egyik legfőbb oka. Sebesség túllépése esetén sokszorosára nő a fékút, és a vezető nem ura többé a járművének.

A gyorshajtó járművezető felelőtlen magatartásával ráadásul nem csak a saját, de mások testi épségét is veszélyezteti."
Bács-Kiskun vármegye közútjain a múlt héten összesen ötvenhat olyan baleset történt, amely rendőri intézkedést igényelt. Negyvenegy esetben anyagi kár keletkezett, tizennégy alkalommal pedig sérültek is az autóban utazók: ketten súlyosan, tizennégyen pedig könnyebben. Egy esetben halálos sérüléssel járt a karambol, amelyben személyautó és kamion ütközött össze. A történtekről ITT olvashatnak bővebben.

Egy hét alatt az egyenruhások tizenegy sofőrrel szemben kezdeményeztek szabálysértési eljárást azért, mert nem rendelkeztek érvényes vezetői engedéllyel; további kilenc autóvezető pedig úgy vett részt a közúti közlekedésben, hogy a járművezetéstől korábban jogerősen eltiltották. Velük szemben büntetőeljárás indult.

Az elmúlt héten harminckét olyan sofőr volt, aki a vezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztott; közülük hatan okoztak balesetet, amely rendkívül magas szám annak ellenére, hogy nem győzzük hangsúlyozni, hogy az alkohol már kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki, melyek nem teszik lehetővé a biztonságos járművezetést. A szeszes ital fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek, lassabban mozognak a szemet mozgató izmok, s a mentalitásban is kedvezőtlen változások történnek. Hazánkban zéró tolerancia van érvényben, ezért felhívjuk a járművezetők figyelmét arra, hogy tilos – és életveszélyes! – szeszes italtól befolyásolt állapotban autót vezetni."–  írják a vármegyei rendőrök, akik tájékoztatásukat azzal zárják:

Balesetmentes közlekedést kíván a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság!

Erről is tudnia kell