A skizofrénia Világnapja alkalmából tartott előadást Kitanics Márk - Tények és tévhitek

Május 24-e, a Skizofrénia Világnapja, azokról szól, akik egy súlyos mentális betegséggel élnek együtt. A skizofréniával kapcsolatos tájékoztatás és felvilágosítás, a betegek életminőségének javítása, valamint a betegséggel kapcsolatos tévhitek eloszlatása fontos feladat. Ebből az alkalomból tartott közös programot az Egészségfejlesztési Iroda Kalocsa, a Bács- Kiskun Vármegyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Telephelyének Pszichiátriai Osztálya, az Octopus Egyesület, a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ Nonprofit Kft. - Tomori Pál Városi Könyvtár és a Kábítószer Egyeztető Fórum.

Külső helyszínről indult a program. A Kórház előtt gyülekeztek azok, akik részt vettek a programsorozat első részén, egy figyelemfelkeltő sétán, amit a skizofréniával élőkért tartottak. A közös gyaloglás a Kórháztól a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ Nonprofit Kft-ig tartott.

Az esemény megnyitója már fent, az I. emeleti Kamarateremben történt. Bagó István, a Kórház addiktológiai konzultánsa rövid bevezetőjében elmondta, hogy a Világnap célja elsősorban a skizofréniával kapcsolatos tévhitek eloszlatása, a betegséget övező mítoszok lerombolása és a betegek életminőségének javítása.

Izgalmas, edukatív előadás következett. Kitanics Márk klinikai szakpszichológusTények és tévhitek a skizofréniáról című felszólalásából megtudhattuk, hogy napjainkban körülbelül minden századik ember skizofréniában szenved. Tehát, egyáltalán nem mondható ritkának ez a betegség. Általában fiatal korban, 15 és 30 év közt jelenik meg.

A skizofrénia szó görög eredetű, jelentése pedig az elme hasadása. A „hasadás” valójában arra utal, hogy a beteg sokszor eltávolodik a realitástól, ami a pozitív tüneteknek köszönhető. Ilyenek például a hallucinációk (amikor a beteg olyan dolgokat hall vagy lát, amik valójában nincsenek ott) vagy a téveszmék (amikor a beteg téves következtetéseket von le, és olyan dolgokban hisz, amelyek nem valósak).

A skizofrénia döntően genetikailag meghatározott betegség, bár a tünetek megjelenésében vagy kiújulásában környezeti stressz hatásoknak (pl. családi konfliktusok, munkahely elvesztése, egzisztenciális krízisek) jelentős szerepe lehet.

Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a betegség nem lustaság, gyenge személyiség, rossz nevelés vagy hiányos táplálkozás következménye.- mondja a szakember.

A filmek sajnos sok esetben eltúlozzák ezeket a viselkedéseket, hogy még drámaibban tudják bemutatni a betegséget. Ez valójában sztereotípia. A hallucinációk valóban gyakori tünetek, ilyenkor a betegek kívülről zavartnak tűnnek és nehéz lehet velük a kapcsolatfelvétel. Azonban a skizofrénia nem csak ennyiből áll, hanem vannak negatív és pszichomotoros tünetek is. Ezek okozhatják a motiváció hiányát, illetve memória -és figyelemzavarokat. A pozitív tünetekkel ellentétben, melyek valami „pluszt” adnak (pl. hallucináció), a negatív tünetek inkább elvesznek, és hiányra utalnak (pl. érzelmi sivárság). A pszichomotoros tünetek pedig a mozgással vannak összefüggésben.

Néhány beteg mutathat agresszív viselkedést, de valójában ez nem a legjellemzőbb viselkedési forma, illetve fontos tudni, hogy gyakoribb azoknál, akik nem kapnak megfelelő kezelést.

Kitanics Márk előadását egy művészeti blokk követte.  Papp Róbert és ifj. Papp Róbert zenével, Kállai Sándor pedig Dávid Attila novelláival gazdagította a programot.

A folyosón rajzok, grafikák, festmények kiállítása fogadta az érdeklődőket, valamint a Szent Kereszt Kórház nappali foglalkoztatójában készült kézműves termékek, amik vásárlásával támogatni lehetett a betegeket.

A szervezők ígérete szerint a figyelemfelhívó sorozat szeptemberben más témában folytatódik.


Cserenkó Gábor

 

Erről is tudnia kell