Szűz Mária- Béke Királynője szobrot szenteltek Dunavecsén – A község előtti körforgalomban állították fel

Emelkedett külsőségek mellett, bensőséges hangulatú szoborszentelő ünnepség vette kezdetét május 6-án, szombaton 17 órakor Dunavecsén, a Solt felöli helységjelzőtábla előtti körforgalomnál. A dr. Bábel Balázs által celebrált, mintegy 120 fő részvételével megtartott szentmise keretében az érsek megszentelte az újonnan állított Szűz Mária - Béke Királynője szobrot, amelyet földijei, dabasi és újhartyáni zarándokok hoztak a településre.

Az eseményre Dunavecsére érkezett dr. Bábel Balázst, Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselőt,vallásturizmusért felelős miniszteri biztost és Vörös Sándor polgármestert Bese Gergő  Dunavecse, Tass és Szalkszentmárton plébánosa köszöntötte, majd felkérte a vendégeket, hogy leplezzék le a szobrot. 

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A szobor tapssal kísért leleplezése után Bábel érsek beszédében felidézte:

Az egyház története során ki tudja hányan és hányszor imádkozták az Üdvözlégy Máriát, és más, máriás imádságokat, amelyekben Jézus édesanyját köszöntik. A róla készült festmények és szobrok mindig eszünkbe juttatják Szűz Máriát, aki azt mondja nekünk, mint amit a kánai menyegzőn mondott a szolgáknak: tegyétek azt, amit Jézus mond!  Mi ezzel a lelkülettel vagyunk itt, májusban, amikor a Katolikus Egyház ezt a hónapot Szűz Mária különleges tiszteletére szenteli, és úgyis, mint anyák napján, május első vasárnapján, nem csak a földi, hanem égi édesanyánkat is eszünkbe juttatja. Áldd meg Urunk ezt a szobrot, amely édesanyádra emlékeztet, hogy földi utunkon, ügyes-bajos dolgainkban, ha megpróbáltatások kísérik életünket, az ő közbenjárását kérje Jézusnál, hogy legyen könnyebb a terhünk, legyen meg az örömünk, legyen meg az a lelkület, ami a Szűz Anyában meg volt, hogy mi magunk is az életünket Isten akarata szerint éljük le és járjuk körbe utunkat.”– mondta az érsek, majd megszentelte a szobrot.

Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő köszönetét fejezte ki Bese Gergő atyának azért a fáradhatatlan munkájáért, hogy a szobor létrejöhetett, és azt kérte: közösen és minél többen imádkozzunk a kontinens hitéért, jövőjéért és békéjéért. Mint mondta:

Béke csak akkor lesz, ha elegen imádkozunk érte. Erre is tud bennünket emlékeztetni mostantól ez a szobor, amikor a hétköznapi gondjaink közepette erre járunk, és erőt meríthetünk, ha rápillantunk.”– zárta beszédét a képviselő.

Vörös Sándor polgármester beszédében kifejtette:

Az első gondolat, ami eszembe jut, az a hála, mert legyünk hálásak, hogy van olyan közösség Dunavecsén, amely a saját belső életén túl az egész településnek nyújt valamit. Egy olyan jelképet, egy olyan értéket, ami túlmutat a mindennapokon és olyan általános keresztény értékeket hordoz, ami igazgatja az országot, a közösség életét. Különösen értékes ez egy olyan globalizált világban, amelyben most élünk, amikor azt mondják, hogy ami a Facebookon nem jelent meg, az nem is történt meg. Íme, itt állunk, nem a virtuális térben, hanem a valóságban, a körforgalom közepén, és egy olyan alkotást lepleztünk le, ami talán az egész település szellemiségét befolyásolja. Ez egy olyan értékmutató, értékmérő, ami alapján szervezhetjük életünket, nevelhetjük gyermekeinket, és tovább léphetünk a mából a holnap irányba. Szüksége van a településnek olyan kiemelkedő személyiségekre, példaképekre, akik mutatják a jövőbe vezető utat!” fogalmazott a polgármester.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A szoborszentelés - Ivánka Lajos kunszentmiklósi atya koncelebrálása mellett - szabadtéri érseki szentmisével zárult.

Erről is tudnia kell