Nyitott szertárkapuk, szirénázó tűzoltóautók, habparti a Hajósi Önkéntes Tűzoltók Napján

augusztus 08 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Feledhetetlen élményt nyújtottak kicsiknek és nagyoknak a Hajósi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai augusztus 5-én, szombaton, az egyesület első Tűzoltó napján. A gyermekek és szüleik, az érdeklődők lehetőséget kaptak, hogy megtekintsék a kiállított gépparkot, az eszközállományt, felpróbálják a tűzoltó védőfelszereléseket, néhány percre maguk is tűzoltónak, igazi, sisakos lánglovagnak érezzék magukat.

A hajósi városháza udvarán és környezetében megrendezett, 15 órakor kezdődő program keretében az önkéntes tűzoltók próbariasztás során mutatták be, mi történik, amikor tűzesethez, balesethez riasztják őket, de a résztvevők a füstsátorban és a vízsugárral való célba lövésben is kipróbálhatták magukat.

A vártnál is nagyobb látogatottságnak, népszerűségnek örvendő program bizonyosan közelebb hozza a hajósiakat, az értük önzetlenül dolgozó önkéntes tűzoltókat, akiknek az energiájából még arra is futotta, hogy kitűnő programokkal szórakoztassák a hivatásuk iránt érdeklődő gyermekeket és családjaikat – mondta Estók Mihályné polgármester, aki szerint az önkormányzat és a vállalkozók széles támogatásával megvalósuló nap példa értékű civil kezdeményezés.


Forrás: Zsiga Ferenc

Magunk is azt tapasztaltuk, hogy a több száz érdeklődőt vonzó, magávalragadóan színes programkínálat eredője mindenképpen abba az irányba mutat: jövőre is legyen egy olyan nap, amikor az egész város, az egész család betekintést nyerhet a helyi tűzoltók munkájába, átélheti mindazt, milyen érzés, milyen férfias dolog, amikor a bajban össze kell fogni, önzetlenül kell segíteni egymáson.

A rendezvénnyel szeretnénk megmutatni a hajósiaknak és az idelátogatóknak, hogyan is működik a helyi tűzoltóság. Megtekinthetik a garázst, az öltözőt, a járműveket és a felszereléseket, személyesen is megismerhetnek minket. Ez volt az egyik apropója a rendezvény szervezésének, a másik pedig, hogy az utóbbi években nagyon sokan támogattak bennünket anyagilag és egyéb módon. Ezt is szeretnénk a rendezvénnyel megköszönni – mondta Farkas Kristóf, az egyesület beosztott tűzoltója.

Amikor 15 órakor megnyíltak a szertárkapuk, a gyerekprogramok is elkezdődtek: légvár, csillámtetoválás, célba lövés vízsugárral, színezés, rajzolás, füstsátor és sportlövészeti bemutató csalogatta a vendégeket.

Mindez azonban csak bemelegítésnek bizonyult a várva várt  habpartihoz képest, amelyhez a habot természetesen a hajósi önkéntes tűzoltók állították elő. Abba sem hagyták addig, míg valamennyi gyerek legalább egyszer meg nem hempergett benne. Szerencsére az időjárás is kegyeibe fogadta a rendezvényt, a kicsit szemerkélő eső is alábbhagyott a habpartira, majd az önkéntes tűzoltók, családtagjaik, támogatóik és vendégeik elfogyasztották a kitűnő vaddisznópörköltet, amelyet Bányai Róbert és Láng Róbert önkéntes tűzoltók nagy odafigyeléssel és szeretettel készítettek.

Bányai Attila önkéntes tűzoltó őrnagy, Hajós Város Önkéntes Tűzoltó Egyesületének ügyvezetője a habparti előkészületei közben elmondta:

A nagy múltú egyesületet 2017-ben élesztettük újra 30 taggal, amellyel új lendületet kapott az egyesületi élet. Évente úgy 10-15 riasztásuk van, de olyan is előfordult már, hogy nem egy év, hanem egy nap alatt volt ennyi riasztásunk. Minden hónapban gyakorlatot tartunk az egyesület aktív tagjaival, amely során szakfeladatokat teljesítünk, hogy mindig felkészültek legyünk” – emelte ki Bányai Attila, aki arról is beszámolt, hogy az egyesület székháza klubként is üzemel, a klub minden héten megtelik élettel.Összetartó közösség alakult ki, ráadásul van utánpótlás, számos fiatal, gyakran az apa mellett a fia is csatlakozik az egyesülethez. Öröm számukra, hogy a Kalocsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetői közül többen, ezúttal is családostul vesznek részt a rendezvényükön.

Az est hátralévő részében a Bad Times zenekar csapott a húrok közé, a vidékről is sokakat vonzó koncert után retro diszkó szórakoztatta a késő esti órákban még mindig több száz főnyi közönséget.

Erről is tudnia kell