Elhunyt Dr. Gyaraki Károly altábornagy, egykori kalocsai légvédelmi ezredparancsnok, Katonai Biztonsági Hivatal vezető

július 05 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Címkék
2023. június 21-én, 79 éves korában kórházban elhunyt Dr. Gyaraki Károly Mihály nyugállományú altábornagy, a kalocsai légvédelmi rakétaezred egykori parancsnoka. A városban az 1980-as évek közepén szolgálatot teljesítő, a rendszerváltás után négy évig a Magyar Honvédség Katonai Biztonsági Hivatal vezetőjeként tevékenykedő, nagyon szép katonai, diplomata karriert befutó tábornok hamvainak katonai tiszteletadás melletti urnás sírba történő temetése 2023. július 17-én, 9:00 órakor lesz Budapesten, a Makovecz ravatalozónál, a Farkasréti temetőben.

Dr. Gyaraki Károly Mihály 1944. január 21-én született Nyergesújfalun. Az általános iskolát a Komárom-megyei Bajon, Banán és Tatán végezte, majd 1962-ben a tatai Eötvös József Általános Gimnáziumban érettségizett. 1966-ban a Magyar Néphadsereg Egyesített Tiszti Iskola légvédelmi tüzér szakán avatták hivatásos tisztté, illetve impulzus- és mikrohullámú szaktechnikussá. Egyetemi tanulmányait 1970 és 1974 között az ukrajnai Kijevben folytatta és szerzett légvédelmi rakéta-, villamos- és gépészmérnöki diplomát. 1988- ban a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián védte meg egyetemi doktori értekezését.

Lentiben légvédelmi tüzér szakaszparancsnok, majd Győrben és Kalocsán légvédelmi rakéta ezredparancsnok, illetve, később a Székesfehérváron elhelyezett Magyar Honvédség Szárazföldi Csapatok Parancsnokságán légvédelmi főnök volt.

A rendszerváltás után négy évig az újonnan létrehozott katonai nemzetbiztonsági szolgálat, a Magyar Honvédség Katonai Biztonsági Hivatal vezetőjeként teljesített szolgálatot. Ekkor írta meg kandidátusi értekezését. 1994 és 1998 között a Magyar Köztársaság Kijevi Nagykövetségén, a Katonai Felderítő Hivatal állományában véderő-, katonai- és légügyi attaséként tevékenykedett.

1998-tól az első Orbán-kormány által létrehozott Miniszterelnöki Hivatal Biztonság és Védelempolitikai Koordinációs Államtitkárságán látott el kabinetfőnöki beosztást. 2001-től 2004-ig a kijevi nagykövetségen beosztott diplomataként és nemzetbiztonsági összekötőként dolgozott. Külszolgálatból való visszatérése után egy évig még a Miniszterelnöki Hivatal Biztonsági Főosztályán, mint vezető főtanácsos, kormány-főtanácsadó látott el személy-, objektum-, dokumentum-, titokvédelmi-, informatikai- és biztonsági, illetve állam- és védelemigazgatási feladatokat.

2005. július 1-től, nyugdíjasként ipari-, kereskedelmi-, élőerős vagyonvédelmi vállalatoknál és magánnyomozó cégeknél látott el biztonsági-, minőségirányítási-, titok- és személyes adatvédelmi vezetői feladatokat. 2006-tól a Rendőrtiszti Főiskola Közbiztonsági Tanszékén, később a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Magánbiztonsági és Önkormányzati Rendészeti Tanszékén szerződéses oktatóként, 2016-től címzetes egyetemi docensként vett részt a felsőoktatásban.

Nyugodj békében tábornok úr! Őszinte részvétünk a családnak.

Erről is tudnia kell