Változik a nők 40 nyugdíjjogosultság – Azoknak nem, akik 40 évet nőként dolgoztak

július 14 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Címkék
A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítását kezdeményezi Semjén Zsolt (KDNP) és Gulyás Gergely (Fidesz): a kormánypárti politikusok rögzítenék, hogy kizárólag azokat illeti meg a “Nők 40” kedvezményes nyugdíjjogosultság, akik 40 évig nőként dolgoztak.

Az Országgyűlés honlapján csütörtökön közzétett törvényjavaslat szerint a módosítás egyértelművé teszi azt, ami “a jogalkotó eredeti szándéka és a józan ész alapján” eddig sem volt kétséges, hogy a “Nők 40” kedvezményes nyugdíjjogosultság azokat illeti meg, akik 40 évig nőként dolgoztak, illetve vették igénybe azokat a társadalombiztosítási jogosultságokat, amelyeket a magyar állam gyermekvállalás esetén a nőknek biztosít.

A javaslat indoklásában kiemelték: az Alaptörvény egyértelműen rögzíti, hogy Magyarország a születési nemet tartja számon. Ezért eleve nem lehetséges semmilyen a biológiai determinációval ellentétes változás figyelembevétele, de még a magyar szabályozástól idegen, a nemváltást szinte már tetszés szerint lehetővé tévő országokban is elképzelhetetlen, hogy egy, a nők társadalomban játszott kiemelkedő szerepét elismerő jogosultság visszaélésszerűen járhasson azoknak is, akik adott esetben férfiként 39 év munkaviszony után hirtelen nőnek érzik magukat.

Kitértek arra is, hogy a módosítást a folyamatban lévő és a megismételt eljárásokban is alkalmazni kell.

Amint az közismert, a Veszprémi Törvényszék egy döntése alapján a transz nőknek is jár a „Nők 40” kedvezményes nyugdíjazási lehetőség. A döntéssel kapcsolatban pár napja Selmeczi Gabriella, a Fidesz frakcióvezető-helyettese is megszólalt. A politikus szerint botrányos, hogy Magyarországon van olyan bíró, aki ilyen ítéletet tud hozni, és az eset véleménye szerint nem maradhat válasz nélkül a jogalkotók részéről, ezért szükség lesz törvénymódosításra.

Erről is tudnia kell