Fajsznál és Kalocsa–Meszesnél megkezdődött a dunai katonai gyakorlat – Hadihajó vigyázza a rendet

május 10 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Címkék
A katonák jelenléte és a Fajsz fölött horgonyzó, a hajóforgalmat ellenőrző, de a következő két napban tiltó kecses hadihajó látványa sokakat csábított a fajszi Duna-partra.

Civil szemnek különösen érdekes és látványos katonai műveletek zajlanak Kalocsa vonzáskörzetében. Fajsznál és a vele szemben lévő Fadd-Domborinál, valamint Kalocsa- Meszesnél úszó pontonok vízre eresztését, összeállítását gyakorolják a Magyar Honvédség II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonái. A teljes hadifelszerelésben dolgozó katonák még cikkünk írásának időpontjában, május 10-én, 17:30 órakor is fáradhatatlanul készülnek a pénteki, szombati nagyszabású gyakorlatra. Ekkor ugyanis információnk szerint már nagyobb létszámú élőerőt és katonai felszereléseket szállítanak majd a túlpartra. A katonák jelenléte és a Fajsz fölött horgonyzó, a hajóforgalmat csütörtökön még csak ellenőrző, de a következő két napban jelenlétével is tiltó kecses hadihajó látványa sokakat csábított a fajszi Duna-partra. Különösen azok a katonai hivatással kacérkodó, 16-17-18 éves fiúk és lányok jelenléte keltette fel a figyelmünket, akik a pihenő idejüket töltő katonákkal szívesen szóba elegyedtek.


Mint a helyszínen megtudtuk és láttuk, egy-egy úszó ponton vízre eresztése után a pontont fizikai erővel húzzák a part közelébe, állítják irányba, majd az egyenként 20 tonna teherbírású pontonok közül négyet kapcsolnak egymáshoz. Az így már 80 tonna összsúly szállítására alkalmas úszóegységet két nagy teljesítményű katonai motorcsónak mozgatja majd. Ott tartózkodásunk ideje alatt a katonák a pontonokat láthatóan nagy rutinnal és begyakorlottan engedték a vízre, majd legó módjára összerakták, szétszedték, és újra összerakták a négy pontonból álló úszóegységet.


Forrás: Zsiga Ferenc


Mindez fegyelmezetten, vezényszavak nélkül, szinte percek alatt történt.


A fák között megbújó katonai sátor erdő és a részben álcázott járműpark láttán egyértelmű, hogy a gyakorlatozó katonák a következő két napot bizonyosan a szabadban töltik.

A Kalocsa-Meszesnél tervezett folyón való átkelésről várhatóan már holnap képes beszámolóval jelentkezünk.

Forrás: baon.hu

Erről is tudnia kell