Földön, vízen, levegőben tart a hadgyakorlat Kalocsa-Meszesen és Fajszon

május 11 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Ma katonai járművek tucatjait, azok személyzetét és az élő erőt, összességében katonák sokaságát szállították a túlpartra Kalocsa-Meszesnél és Fajsznál.

Ma 8 órától Kalocsa-Meszesre a városból szép számmal, köztük volt hivatásos katonák érkeztek, hogy szemtanúi legyenek a látványos katonai műveletnek. A hajózár miatt a kalocsai kikötőben veszteglő szállodahajó vendégei közül is többen voltak kíváncsiak az összehangolt, a Duna mindkét partján, tehát Gerjennél és Fadd-Domborinál is zajló gyakorlatra.

Amint arról csütörtökön beszámoltunk, a katonák tegnap a négy pontonból álló úszóegységek vízre eresztését, összeszerelését, és két nagy teljesítményű katonai motorcsónakkal történő mozgatását gyakorolták, valamint szállításra is alkalmas kétéltű járművek készültek a folyami átkelésre. Ám akkor még nem volt „éles” helyzet. Ma azonban már katonai járművek tucatjait, azok személyzetét és az élő erőt, összességében katonák sokaságát szállították a túlpartra Kalocsa-Meszesnél és Fajsznál.


Kalocsa-Meszesnél éppen akkor jártunk, amikor az új vezérkari főnök kinevezésével egy időben altábornaggyá előléptetett Bozó Tibor, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója tartott szemlét és fogadta a helyszíni parancsnok jelentését. A tábornok a fajszi műveleteket is megtekintette.


Forrás: Zsiga Ferenc


Amint azt tapasztaltuk, a katonák amellett, hogy természetesen mindkét helyen komoly saját logisztikával rendelkeznek, a már meglévő polgári infrastruktúrát is igénybe veszik. Kalocsa-Meszesen az önkormányzat üdülője, az információs pont, a polgárőrök szolgálati helye, Fajszon a zarándokszállás szolgálja ezekben a napokban honvédséget.

Délutánig szerencsére nem érkezett meg a meteorológusok által ígért eső, így az várhatóan szombaton nehezítheti majd az azon a napon este záruló hadgyakorlatot.Forrás: baon.hu

Erről is tudnia kell