Állami fenntartású lett a Kiskunvíz Kft. - Az önkormányzatok átadták a Magyar Államnak a tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket

május 19 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Címkék
Sorra érkeztek a térség polgármesterei a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. kiskunhalasi központjába május 10-én. Pecsét és aláírás került a dokumentumokra, így az érintett települések most már hivatalosan, papíron is átadták a Kiskunvíz Kft-ben lévő tulajdonrészüket az államnak. Kalocsa Város Önkormányzata Képviselő-testülete a közelmúltban hozta meg az ezzel kapcsolatos, a jogi formuláknak is megfelelő döntést.

Mátyus Zoltán, a Kiskunvíz Kft. ügyvezetője elmondta, hogy szerdán történt meg az az ünnepi esemény, amikor az érintett 54 polgármester, a társaság tulajdonosai a Nemzeti Vízművek Zrt. munkatársai jelenlétében aláírták azt a dokumentumot, melyben a víziközmű-szolgáltató cégben lévő tulajdonrészüket illetve a teljes víziközmű rendszert átadják a Magyar Államnak fenntartásra, üzemeltetésre.

A Kiskunvíz Kft. ügyvezetője hozzátette, hogy bizakodással néznek a jövőbe, mert a társaságuk az elmúlt 10 év során tavaly került először abba a helyzetbe, hogy negatív eredménnyel zártak. Magyarország Kormánya azoknak a víziközműveknek és önkormányzatoknak a segítségére sietett, akik negatív mérleggel zárták a 2022-es évet.

A VAGYONÁTADÁSSAL ÁTVETTÉK AZ ÜZEMELTETÉSI JOGOKAT ÉS KÖTELEZETTSÉGEKET ÉS EZÁLTAL PÉNZT, ANYAGI FORRÁST BIZTOSÍTANAK A TÁRSASÁGOKNAK.

Mi év végén már kaptunk is ebből a pénzből, és az elkövetkezendő időben is erre számítunk”– tette hozzá.

Mátyus Zoltán, a Kiskunvíz Kft. ügyvezetője


Kiemelte, hogy a fogyasztók a változásokból nem fognak észrevenni semmit, továbbra is a Kiskunvíz Kft. üzemeltet a térségben az eddig megszokott módon és minőségben.

A SZOLGÁLTATÁS TOVÁBBRA IS A MEGSZOKOTT MÓDON TÖRTÉNIK MAJD. A FOGYASZTÓKNAK NINCS SEMMILYEN TEENDŐJE A VÁLTOZÁSOK KÖVETKEZTÉBEN.

Volencsik Zsolt, a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója


A Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója Volencsik Zsolt is megerősítette, hogy a tulajdonosváltás a fogyasztókat nem érinti közvetlenül, a szolgáltatást ugyanúgy a Kiskunvíz Kft. folytatja.

Számunkra jelentős alkalom ez a mai, és úgy gondolom, hogy a Kiskunvíz, mint társaság számára, és a tulajdonosoknak is az”- tette hozzá.

Az államnak történő átadás nagyobb biztonságot jelenthet

Ahhoz, hogy meg tudjuk tartani a rezsicsökkentést, ugyanakkor a szükséges fejlesztéseket is el tudjuk végezni, a számlákat ki tudja fizetni a társaság, és a béremelésekre is jusson pénz, ahhoz anyagi tőkét kell belerakni. A volt tulajdonos önkormányzatok ezt a terhet már nem tudták felvállalni, így ők döntöttek egyhangúlag amellett, hogy mind a társaságot mind a víziközmű tulajdont az államra átruházzák”– monda Volencsik Zsolt.

Erről is tudnia kell