Kiállítással és koncerttel ünnepelték meg Kalocsán a magyar kultúra napját

Január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, tisztelegve az előtt, hogy 1823-ban ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt. A jeles nap alkalmából városunkban is programokkal készültek az ünnepelni vágyó kultúrakedvelő közönségnek a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központban.

A Kalocsa Kamarakórus férfikara a Himnusz eléneklésével nyitotta meg a magyar kultúra napján szervezett városi ünnepséget január 22-én. A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub és a Dunatáj Fotókör közös kiállítás-megnyitóján elsőként Csikós Marianna, a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Betlenné Dajkó Ágnes osztotta meg ünnepi gondolatait. A Kalocsai Fúvószenekar vezetője a magyar kultúra napjának eredetéről is megemlékezett, felidézve az ötletadó Fasang Árpád zongoraművész gondolatait, és az ünnephez való személyes kötődését. Majd kiemelte:

az évfordulóhoz kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk értékeinket.

Betlenné Dajkó Ágnes a városunkban is megtalálható művészetek sokszínűségéről is beszélt, kiemelve a kalocsaiak lelkesedését, tehetségét és a civil szervezetek és pedagógusok munkáját. 


Ezt követően Kissné Szücs Anita illusztrátor, alkotó szólt a megjelentekhez, felidézve személyes kötődését, emlékeit hazánk színes kultúrájához. Rámutatott az alkotás szerepére, céljára és a művészetek közösségépítő erejére is.

A Kalocsa Kamarakórus előadását követően a kultúrakedvelő közönség betekintést nyerhetett a második emeleti folyosón megnyitott, ünnepi tárlatba, majd 17 óra 30 perckor a kamarateremben a Simply The Brass Quintett koncertjével folytatódott a magyar kultúra napja Kalocsán, ahol Fehérvári István köszöntötte a megjelenteket, majd kiemelte: a legszebb dal a magyar Himnusz, mely koncertjük nyitánya volt.

 

 

 

Erről is tudnia kell