Új adót vezet be Görögország -A turistáknak is fizetniük kell a klímakárokért

január 08 2024
Címkék
A görög kormány szeretne profitálni az idén várható rekordtömegekből, ezért klímaadó néven új idegenforgalmi adót vet ki, amelynek bevételeit a tavalyi erdőtüzek és árvizek miatt keletkezett károk helyreállítására fordítja.

Bár Görögországot tavaly nyáron súlyos erdőtüzek és árvizek sújtották, mindez nem riasztotta el a turistákat, és várhatóan 2024-ben sem fogja. Az országban a látogatók száma várhatóan idén meghaladja a korábbi rekordot, a harminchárommilliót. A görög kormány pedig a turizmus növekedését a katasztrófa utáni újjáépítések finanszírozására szeretné felhasználni.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök átfogó támogatást ígért az árvíz áldozatainak, és a szaloniki idegenforgalmi vásáron bejelentette, hogy létrehoznak egy pénzügyi alapot a természeti katasztrófák kezelésére. Ebben pedig döntő szerep jut az idegenforgalmi ágazatnak.

Az újjáépítés és az áldozatok támogatásának költségeire a korábbi ágyadót 2024-től egy új, "éghajlati alkalmazkodási illeték" váltja fel.

Ez a díj az utazási szezontól függően változik majd. Márciustól októberig biztosan növelni fogja a szállásköltségeket.

A szállodák díjai a következőképpen emelkednek majd: másfél euró (570 forint) éjszakánként az egy- vagy kétcsillagos szállodák esetében (korábban fél euró, vagyis nagyjából 190 forint), három euró (1135 forint) éjszakánként a háromcsillagos szállodák esetében (korábban másfél euró, mintegy 570 forint), hét euró (2645 forint) éjszakánként a négycsillagos szállodák esetében (korábban három euró, 1135 forint) és tíz euró (3780 forint) éjszakánként az ötcsillagos szállodák esetében (korábban négy euró, 1510 forint). A novembertől februárig tartó holtszezonban viszont továbbra is a régi ágyadó marad érvényben.


A görög kormány arra számít, hogy az új szabályozás 2024-ben akár háromszázmillió euró többletbevételt is hozhat. A korábbi adóval ellentétben az új adó az online platformokon keresztül történő, rövid távú foglalásokra is vonatkozik majd. Az apartmanok esetében másfél euró (570 forint) lesz a díj, míg a házak és a luxusszállások esetében tíz eurót (3780 forintot) kell majd fizetni éjszakánként.
Forrás: roadster.hu

Erről is tudnia kell