Gumikacsák, Ulmer Schactel, István bikái a diákversenyek legjobbjai

május 22 2023
Szerző
Tamás Ferenc
Május 19-én és 20-án ismét pezsdület lett úrrá a Vajas-csatorna belvárosi szakaszán a Kubikus park mentén, sőt már a csütörtöki edzésnapon is sárkányhajók korbácsolták Kalocsa ezen folyószakaszának vizét.

A Kalocsai Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat nagyszabású rendezvényének első napi diákversenyén idén harminckét csapat legénysége lapátolta a Vajas vizét.

A diákversenyek már péntek délelőtt 9 órától az általános iskolák 5-6. osztyálos csapatainak futamaival kezdődtek, ahol nyolc hajóegység nevezett a küzdelmekbe. Ezek a következők: Hétszűnyű Kapanyányimonyók, Tengerimalacok, Vajas csibéi, Kolibri taxi, Vízizümik, Kezdők, Vadkacsák, Gumikacsák. Az időfutamok után az elődöntők és a döntők küzdelmei következtek a partról szurkoló több száz szimpatizáns buzdításától kísérve. A hajókban idén csak 10 fő versenyző ült be a korábbi 20 fővel szemben, plusz a résztvevőknek ütemet adó dobos, no meg a minden induló egységgel szemben páratlan, profi kormányos.


Forrás: Tamás Ferenc


Az 5-6. osztályosok versenyének dobogósai:
1. Gumikacsák
2. Tengerimalacok
3. Kolibri taxi

Őket a 7-8. osztályosok csapatainak versenyei követték, ahol tizenkét hajóegység mérte össze tudását. Az induló csapatok a következők: Vízicsikók, Az ulmi dereglyék, Vízisárkányok, Die Ulmer Schachtel, Karb, Gézengúzok, Bölények, Kalocsai bikák, Vadkanok, Vízijetik, Tejesköcsögök, Rózsaszín Párducok. Itt már a résztvevők nagyobb erőbedobással, sokkal intenzívebben korbácsolták evezőikkel a Vajas vizét, a parton szurkoló osztálytársak, barátok és ismerősök hangos buzdításától kísérve.

A 7-8. osztályosok dobogós helyezettjei:
1. Diw Ulmer Schachtel
2. Karb
3. Gézengúzok

Délután a középiskolák csapatai szálltak hajókba, akik több mint három órán át vetélkedtek egymással. Akárcsak a délelőtt során, őket is élénk buzdítással kísérték szurkolóik a Vajas ezen partszakaszán, mintegy plsu erőt adva a hajókban ülőknek.

A középiskolások legjobbjai:
1. István bikái
2. Light weight
3. Gyerekzsúr


Forrás: Tamás Ferenc


További induló hajóegységek voltak: Pindurpandúrok, Legjo friends, Vízipók, csodapók, SZIGászok, Hajótöröttek, Amazon, Gymrats, Suttyii, Dragon Wagon.

A versenynap után elmondhattuk, hogy a három korosztály maratoni versengése mintegy tizenkét órán át tartott, hiszen valahol este nyolc óra után volt az eredményhirdetés a középiskolás csapatok részére. A díjakat, a díszes serlegeket és az érmeket Lakatos Bence és Posztobányi Dára a GYIÖK vezetői adták át a dobogósoknak, míg a többi csapat emléklap díjazásban részesült.


Forrás: Tamás Ferenc


Aki ott volt és hajóban is ült a viadal során, az minden bizonnyal maradandó élménnyel gazdagodott, amit a megkapó környezet és az égiek jóvoltából megrendelt esőmentes nap élménye csak fokozott a versenyzők számára.

Köszönet a támogatók széles táborának, akik a főszervező GYIÖK munkáját segítették. Ők a következők: Kalocsa Város Önkormányzata, Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ, a kalocsai iskolák igazgatói, tanárai és diáksegítői és mindenki, akit illet.

Erről is tudnia kell