Nagy változás jön januártól a konyhai szemetünkben

december 15 2023
Címkék
A jövő év elejétől Magyarországon is elindul a biohulladék széles körű, vagyis a konyhai zöldhulladékot és élelmiszer-hulladékot is magában foglaló szelektív gyűjtése.

Januártól megkezdődik a biohulladék széles körű elkülönített gyűjtése, amely biztosítja, hogy a hasznosítás eredményeként a természetes szervesanyag-körforgásba minél nagyobb tisztaságú anyag kerülhessen vissza, és csökkenjen a hulladéklerakókon lerakott települési hulladék biológiailag lebomló tartalma – közölte csütörtökön Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára. A Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent kormányrendelet rögzíti, hogy az érintett háztartások az elkülönített gyűjtési rendszerben az erre a célra rendszeresített "hulladékgyűjtő edényzetben" gyűjthetik a háztartásokban képződő konyhai zöldhulladékot (nyers zöldség- és gyümölcsmaradék, kávézacc, teafű, fűszerek, gyógynövények, tojáshéj) és a konyhai élelmiszer-hulladékot (hulladékká vált konyhai ételt és élelmiszert).

A GYŰJTÉSRE SZOLGÁLÓ HULLADÉKGYŰJTŐ EDÉNYT, VALAMINT A BIOHULLADÉK ÁTVÉTELÉT, GYŰJTÉSÉT ÉS ELSZÁLLÍTÁSÁT A MOHU MOL HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI ZRT. BIZTOSÍTJA.

A koncessziós társaság elsősorban házhoz menő gyűjtést vezet be, de emellett lehetőség lesz a biohulladékot a kijelölt hulladékgyűjtő pontokon, és a későbbiekben a társaság vagy koncesszori alvállalkozó által üzemeltetett hulladékgyűjtő udvaron is leadni. A kerti zöldhulladék átvétele az eddigi megszokott rend szerint folytatódik.

Erről is tudnia kell