Ekkor érkezik a 13. havi, emelt összegű nyugdíj

december 13 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Címkék
Az utalást a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság 2024. február hónapban hivatalból végzi.

A tizenharmadik havi ellátásról szóló kormányrendelet alapján 2024. februárban minden jogosultat egységesen megilleti 13. havi nyugdíjként vagy ellátásként a 2024. januári (6 százalékkal megemelt összegű) nyugdíja vagy jogosító ellátása teljes összege plusz havi juttatásként.

A nyugdíjtörvény alapján 2024-ben tizenharmadik havi nyugdíjra az jogosult, aki 2023 legalább egy napjára, valamint 2024. januárban

  • öregségi nyugdíjban, ideértve a nők kedvezményes nyugdíját is,

  • özvegyi nyugdíjban,

  • árvaellátásban,

  • szülői nyugdíjban,

  • baleseti hozzátartozói nyugellátásban, vagy

  • mezőgazdasági járadékban részesül.


A jogszabály azért fogalmazza meg kétféle módon (13. havi nyugdíj, illetve 13. havi ellátás) ezt a juttatást, mert a nyugdíjtörvény nagyon szűk korlátok között jogosít a plusz egyhavi nyugdíjra – ez a 13. havi nyugdíj -, a kormányzat azonban kiterjesztette a jogosultságot kéttucatnyi egyéb ellátásban részesülőre is – akik tehát nem a nyugdíjtörvény, hanem a kormány rendelete alapján jogosultak plusz egyhavi ellátásra -, és ennek a juttatásnak lett 13. havi ellátás a neve.

Mikor számíthatunk rá?

Az utalást a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság 2024. február hónapban hivatalból végzi, tehát az ellátásban részesülő személynek külön kérelmet nem kell benyújtania.

Postai kifizetés esetén a tizenharmadik havi nyugdíjat, illetve tizenharmadik havi ellátást a 2024. február havi ellátással együtt, a szokásos nyugdíjkifizetési napon viszi a postás. A 13. havi nyugdíj/ellátás összegét az utalványon a rendszeres havi ellátástól elkülönült sorban külön feltüntetik.

Belföldi bankszámlára történő utalás esetén a tizenharmadik havi nyugdíjat, illetve tizenharmadik havi ellátást külön utalási tételként, de

a nyugdíjakkal azonos napon, 2024. február 12-én írják jóvá a bankszámlán.

Ha postás viszi ki a nyugdíjat, akkor a postai kézbesítési naptár szerinti napon kapja meg a jogosult a 13. havi nyugdíját, a februári nyugdíjával együtt.

Ha az ellátás folyósítása külföldi bankszámlára történik, a tizenharmadik havi nyugdíjat, illetve tizenharmadik havi ellátást a 2024. február havi ellátással összevontan, egy tételként utalják.

 

Erről is tudnia kell