Embercsempész bűnszervezetnek szerzett autókat

május 29 2024
Szerző
Zsiga Ferenc
Címkék
A vádlott társával legalább 12, magyar forgalmi rendszámú gépkocsi megvásárlásában működött közre.

A Bajai Járási Ügyészség üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészés bűntette miatt vádat emelt egy magyar férfival szemben, aki egy Ausztriából irányított embercsempész bűnszervezet részére magyar gépkocsikat vásárolt meg és adott át azért, hogy a sofőrök azzal szállíthassák a migránsokat.

A vádirat szerint a budapesti férfi - az ügy vádlottja - 2021 júniusában lépett kapcsolatba az Ausztriából irányított embercsempész bűnszervezettel, amely a szerb-magyar határ közeléből szállította a migránsokat az osztrák-magyar határhoz, illetve esetenként Ausztriába és más európai uniós tagállamokba.

A vádlott társával együttműködve 2021 júniusától 2021 októberéig legalább 12, magyar forgalmi rendszámú gépkocsi megvásárlásában működött közre. Az autókat nem saját nevükre, hanem ténylegesen nem működő cégek nevére vásárolták meg.

A vádlott és társa az így megvásárolt gépjárműveket a megbízó utasítását követve egy budapesti telephelyen adták át a moldáv, illetve fehérorosz állampolgárságú sofőröknek. Esetenként az autókat indítókulccsal együtt hagyták a telephelyen.

A vádlott tudta, hogy az általa beszerzett és átadott gépkocsikat migránsok szállításához fogják használni. Egyes gépkocsikat a szállítások megkönnyítése érdekében a bűnszervezet tagjai át is alakítottak, így például kivették a hátsó üléseket, vagy lesötétítették a hátsó ablakot.

A ténylegesen nem működő cégeket a vádlott által szerzett hat gépjármű esetében is tulajdonosként jegyezték be a gépjárműnyilvántartásba, emiatt a férfinek közokirat-hamisítás bűntette miatt is felelnie kell.

Az ügyészség a vádlottal egyezséget kötött. A férfit az ügyészség üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészés bűntettével, valamint 6 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette vádolja és ezért vele szemben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozza.

A vádlott bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.
Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség

Erről is tudnia kell