Lakiteleken rendezték meg az Országos Polgárőr Napot

július 10 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Címkék
A lakiteleki Hungarikum Liget adott otthont az Országos Polgárőr Szövetség és a Lakitelek Népfőiskola által 2023. június 8-án, szombaton megrendezett Országos Polgárőr Napnak.

A kormány abban hisz, hogy az emberek számára meg kell teremteni az alapvető biztonságot mind az országban, mind a határokon kívül - jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombaton Lakiteleken, az Országos Polgárőr Napon.

Rétvári Bence azt mondta, ha nincs a rend fenntartva a rendőrök vagy a velük együttműködő polgárok által, akkor az emberek a szabadságukat nem tudják megélni.

Ha rend van, akkor az erős és a gyenge egyenlő jogokkal rendelkezik, mert az állam, a rendőrség megóvja a gyengét az erősebb önkényeskedésétől, ezért a rend az alaptétele a szabadságnak"- hangoztatta.

Magyarországon mindenki biztonságban érezheti magát

- hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, az elmúlt évtizedben harmadára csökkent a bűncselekmények száma és Magyarország a 13. legbiztonságosabb ország a világon.

2010 óta több mint két és félszeresére növekedett az az összeg, amit közbiztonságra, az emberek mindennapi biztonságának megvédésére fordíthat a kormány, és pénteken úgy fogadta el az Országgyűlés a jövő évi költségvetést, hogy a biztonságra, a magyar emberek védelmére jövőre 168 milliárd forinttal több áll rendelkezésre, mint az idén - emlékeztetett az államtitkár.

Rétvári Bence köszönetet mondott a polgárőrök munkájáért, akik az elmúlt évben összesen tízmillió járőrórát, a rendőrökkel és a határvadászokkal közösen pedig 393 ezer járőrözési órát teljesítettek.

A polgárőrök számára a másik ember biztonsága a fontos. A saját szabadidejük részét mások biztonságára szánják, mindig ott vannak, és mindig lehet rájuk számítani - méltatta a polgárőrök munkáját beszédét zárva az államtitkár.

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója elmondta: Magyarország kormánya elismeri és köszöni a több mint 60 ezer polgárőr áldozatos munkáját.

Hozzátette, a polgárőrök számíthatnak a kormány támogatására, a magyar emberek pedig számíthatnak a polgárőrök munkájára. Kiemelte: az elmúlt években a polgárőrök és a kormány sok ügy mellett állt ki közösen, és segítik egymást céljaik elérésében.

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke köszöntőjében elmondta, az elmúlt év volt a legsikeresebb a polgárőrség történetében. A költségvetés meghaladta a 2 milliárd forintot, a polgárőrök 10 millió munkaórát teljesítettek, több tízezer rendezvényt biztosítottak, és sikeresen részt vettek a határvédelemben is - részletezte.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola alapítója azt mondta, a jól szervezett polgárőrség garancia arra, hogy békesség legyen az országban. Egy polgárőr akár egyenruhában van, akár anélkül, állandóan készenlétben van - fűzte hozzá.

Az ünnepi köszöntők után a fiatal polgárőrök fogadalmi esküt tettek. Majd kitüntetéseket, elismeréseket, és csapatzászlót adtak át. Ezt követően pedig szórakoztató programok, és szakmai bemutatók következtek, valamint véradás is volt.Forrás: MTI

 

Erről is tudnia kell