Újra kinyílt a Kalocsai Kincsesláda fedele: bemutatkozott a Piros Rózsa Táncegyüttes

A Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár szervezésében megtartott Kalocsai Kincsesláda sorozat záróeseményeként május 11-én, csütörtökön a Kalocsai Színházban a Piros Rózsa Táncegyüttes mutatkozott be. A programot a Kalocsai Mezei Virágok Népdalkör ez alkalomra összeállított produkciója színesítette.

Míg korábban a Kamaraterem, egy párhuzamosan futó másik program miatt ezúttal a Kalocsai Színház adott helyet a Kalocsai Kincsesláda sorozat utolsó rendezvényének. Szükség is volt a nagyobb férőhelyre, mert a barátok, ismerősök, pártolókon kívül mások is kíváncsiak voltak a város népművészeti és kulturális életében 43 éve meghatározó szerepet betöltő, egyesületi formában működő táncegyüttes múltjára és jelenére.

Az együttes tagjait és a közönséget Csikós Mariann, a könyvtár vezetője köszöntötte, aki külön is kitért az eseményt megnyitó Mezei Virágok Népdalkör bemutatására, akik produkciójuk végén egy népies kétértelműséggel átszőtt dallal mosolyogtatták meg a közönséget.

Mint mások mellett elhangzott,a népdalkört a népi iparművészet jeles képviselői és a népművészetet kedvelő pedagógusok alkotják. Az eltelt évek alatt összeszokott együttes gyakori résztvevője dalos találkozóknak, ünnepi rendezvényeknek, dalversenyeknek. Területi minősítőkön vettek részt több alkalommal. Kezdetben bronz, kettő ezüst, 2011-ben Egerben az országos minősítőn már arany fokozatot érdemeltek ki. 2013-ban a Vass Lajos népzenei találkozó és verseny elődöntőjén arany fokozatot értek el, ennek 2014. évi középdöntőjén ismét arany minősítést kaptak. A Kalocsai Innovációs és Kulturális Központ Tomori Pál Városi Könyvtár civil közösségeként együttműködnek a Kalocsa népművészetét és művelődését képviselő kulturális csoportokkal, egyesületekkel. A karvezető Vén Ferencné nyugdíjas tanár, nyugdíjas bv. alezredes.

Az egyesület, illetve a tánccsoport bemutatására Kákonyi István, az egyesület alelnöke vállalkozott, aki prezentációja elején A Piros Rózsa Táncegyüttes Egyesület elnöksége és a csoport tagjai nevében köszöntötte a közönséget.


Forrás: Zsiga Ferenc


A kezdet

Mind mondta: A mai alkalmon rövid betekintést kívánok nyújtani tánccsoportunk 43 éves történetébe. Kérem fogadják szeretettel!”

A Piros Rózsa Táncegyüttes 1980-ban alakult a Kalocsai Háziipari Szövetkezet együtteseként a szövetkezet táncolni, dalolni szerető dolgozóiból. Már a megalakulás évében Tóth Feri bácsi párnatáncával Jugoszláviában vendégszerepelt együttesünk. A tánccsoport vezetője Bolvári Lajosné Marika volt, akit Szalontai Istvánné Juci néni követett. A csoport ebben az időben csak női tagokból állt és lakodalmi szokásokat mutatott be. 1983-ban Mezőkövesden hagyományőrző ezüstminősítést szereztünk és műsorunkat a zsűri nívódíjjal jutalmazta. Tóth Ferenc koreográfiáival sikert sikerre halmozott együttesünk, amit hazai és külföldi meghívások sora követett. A szövetkezet együtteseként nívódíjjal és háromszoros hagyományőrző arany minősítéssel díjazta szorgalmas, kitartó munkánkat a szakma. 1986-tól kezdődően tánccsoportunkban már férfiak is szerepeltek.”– idézte fel az alakulás óta eltelt 6 év történéseit Kákonyi István, majd áttért a rendszerváltozást követő évekre.

A csodálatos évek és sikerek után igen nagy törést okozott a rendszerváltás, mely az üzemek, vállalatok, szövetkezetek megszüntetését, felszámolását eredményezte.

Ez a mi fenntartónkat sem kerülte el. 1990-ben döntenünk kellett, hogy megszűnjünk mi is, vagy valami megoldást találunk a megújulásra és a folytatásra. Ekkor Fekete Ferenc vezetésével egyesületté alakultunk, és igen nehéz körülmények között folytattuk a papucsok és csizmák koptatását. Ennek ellenére még ebben az esztendőben Csehszlovákiában, Straznicén részt vettünk egy nemzetközi fesztiválon.  1991-ben együttesünk Kákonyi Lászlót választotta elnöknek, aki Kovács János elnökhelyettessel együtt igyekezett biztosítani a működés feltételeit. 1993-ban Ausztriában, 1994-ben a franciaországi Toulouse-ban vendégszerepeltünk. A 90-es években jártunk még a németországi Szent Vendelben, s a testvérvárosi kapcsolat révén megismerkedtünk a Kirchheimi tánccsoporttal. Több ízben vendégszerepeltünk náluk és viszont is fogadtuk őket. Két alkalommal szerepeltünk a jugoszláviai Csókán a Gyöngyösbokréta nemzetközi fesztiválon”

 

Új minősítési eljárást vezettek be – Elhunyt Tóth Ferenc

Az új minősítési rendszerben Tóth Feri bácsi 1996-ban Asszonyfarsang, 1998-ban Lakodalom előtti szokások című koreográfiáival együttesünk kiváló minősítést szerzett.

- Sajnos az 1998-as minősítőn Tóth Feri bácsi már nem tarthatott velünk, mert 1998. március 20-án elragadta tőlünk a szörnyű betegség. Az utána maradt nagy űrt pótolni kellett, az élet nem állhatott meg. Kishegyi Simon személyében olyan koreográfust találtunk, aki feleségével, Ildikóval továbbra is sikerre tudta vinni csapatunkat.

Megfelelő szakmai felkészültségüket igazolja, hogy többek között Fülöp Ferenc díjas táncosok, továbbá hogy szakmai irányításuk mellett 2000-ben Szent Mihálytól Dömötörig, 2002-ben Kalocsai lakodalmas, 2004-ben Fonóház című koreográfiáikkal mindig kiválóan minősítették tánccsoportunkat.” – hangzott el Kákonyi István előadásában, aki múltidézést a kivetített képekkel is színesítette.

És akkor jött a Muharay Elemér-díj először!

Az egyesület alelnöke a folytatásban arról beszélt:

AZ ORSZÁG HAGYOMÁNYŐRZŐI KÖZÜL ELSŐKÉNT VÍVTUK KI AZ ÖTSZÖRÖS KIVÁLÓ MINŐSÍTÉST, ENNEK ELISMERÉSEKÉNT A MUHARAY ELEMÉR NÉPMŰVÉSZETI SZÖVETSÉG MUHARAY - DÍJJAL JUTALMAZTA SIKEREINKET.

Tánccsoportunk ezt követően is folytatta színvonalas működését, hiszen a Kishegyi házaspár szakmai irányítása mellett 2006-ban a Vasárnap délután a Csóti kocsmájában,2008-ban a Mátkatálat hoztam, majd

2010-ben az András napi vásár és bál című koreográfiákkal ismét kiváló minősítéseket kapott együttesünk.

Egyiptom - Kairo, Szicília, Ciprus, Brüsszel színpadjain

- A két koreográfus művészeti vezetése alatt is számos külföldi meghívásnak tettünk eleget. 2000-ben Észak-Olaszországban, 2001-ben Egyiptomban, az Ismailiai fesztiválon jártunk, de a 18 millió lakosú Kairo Nemzeti Színházában is bemutathattuk táncainkat. 2003-ban Szicíliában és a romániai testvérvárosunkban, Székelykeresztúron vendégszerepeltünk. 2009-ben Cipruson népszerűsítettük Kalocsát egy nemzetközi folklórfesztiválon. 2010-ben ismét Kirchheim unter Teck-ben jártunk, a testvérvárosi kapcsolat 20. évfordulójára szervezett rendezvényen. 2011. június 30-áig tartott Magyarország Uniós Elnöksége, ehhez kapcsolódva szervezték meg a Magyarország Ízei Fesztivált, melyen együttesünk is részt vett Brüsszelben.


Forrás: Zsiga Ferenc


Új vezetés az egyesület és a tánccsoport élén

2010 tavaszán, közel 20 év után Kákonyi László elnökünk leköszönt. Azóta az elnöki tisztséget dr. Kálóczi Norbert tölti be, kezdetben Molnár Andrea és Kovács János, jelenleg Sánta Eliza és Kákonyi István segédletével.

- 2012 őszétől Illésné Koszta Krisztina és Illés Zoltán művészeti vezetése, és kiváló szakmai tudása mellett folytatjuk tevékenységünket. Ők, mint Fülöp Ferenc díjas táncosok városunk gyerek és ifjúsági csoportjait is sikeresen vezetik.

2013-ban Hordósirató című koreográfiájukkal 9. alkalommal is kiválóra minősült együttesünk.

Az Illés házaspár szakmai irányítása mellett 2014-ben Csehországban egy nemzetközi fesztiválon szerepeltünk, 2015-ben ismét jubileum alkalmából jártunk testvérvárosunkban, Kirchheim unter Teck-ben, a 25 éves kapcsolat megerősítéseként.

2016-ban Dunapatajon, immár 10. alkalommal, a Pipahuja című, majd 2019-ben Ahogy vót úgy vót című koreográfiánkkal kiváló minősítést szereztünk. 

 

Hazai fellépések sora…

- A sok külföldi szereplés mellett természetesen szívesen tettünk eleget a hazai felkéréseknek, meghívásoknak is. Így többször részesei lehettünk az egri, badacsonyi, budapesti, kecskeméti, mezőkövesdi, jászberényi, decsi, bagi, pécsváradi, mohácsi fesztiváloknak és természetesen mindig eleget teszünk saját városunk, Kalocsa részéről érkező felkéréseknek. Örömmel vállaltuk a környező települések rendezvényein való szereplést. Együttesünk fennmaradásának anyagi hátterét biztosítottuk a gödöllői, kerekegyházi, keceli turistaprogramokon való részvétellel. Szerbiai testvérvárosunk, Kúla táncosaival és vezetőivel is nagyon jó baráti viszonyt alakítottunk ki az évek során. Gyakran vendégeskedünk náluk és természetesen mi is szívesen látjuk őket Kalocsán.

Elismerések a táncosoknak

- Megtisztelőnek tartottuk a felkérést a budapesti atlétikai EB-re és a kecskeméti fogathajtó VB-re.
Fantasztikus élményben volt részünk 2000. december 31-én, amikor két budapesti színház szilveszteri műsorában kaptunk helyet, majd 2001. január 1-jén a Parlamentben tiszteleghettünk a korona előtt, ahol több tájegység táncosaival és az ország vezetőivel együtt köszönthettük az új évezredet.

Büszkén mondhatom, hogy együttesünkben többen Fülöp Ferenc díjasok, így Kovács Anita, Tóth Eszter, Tamás Ferenc, Radnai Éva, Radnai Géza, Kákonyi Istvánné, Kákonyi István, Megyesi Terézia, Nyaka Attila, Romsicsné Móricz Anita és Romsics Dániel.”Pécsiné Ács Sarolta díjasaink: Sereg Jánosné, Kovács János, Kishegyi Simon, Csóti Andrásné, Kákonyi László, Kákonyi Istvánné, 2001-ben együttesünk is átvehette e megtisztelő díjat.

Kalocsa Város Népművészetéért – Király Ilus díjban részesült: dr. Kálóczi Norbert, Kákonyi Istvánné és Kripta Istvánné.

Természetesen tánccsoportunk nem érhette volna el eredményeit a folyamatos, színvonalas zenekari támogatás nélkül. Ezúton is köszönetet mondunk mindazoknak, akik eddig nekünk húzták a talpalávalót. A teljesség igénye nélkül köszönet ezért Kecskeméti Dezsőnek, Zsiga Gyulának, Vékony Jánosnak, Bagó Balázsnak, Wolfárt Lászlónak, Kishegyi Bálintnak, Lovászi Andrásnak, Fazekas Péternek, Fazekas Bálintnak, Vörös Zoltánnak, Sárközi Lajosnak és Bagó Soós , valamint Pogrányi Miklósnak!”- A kemény szorgalmas munka mellett igyekszünk életünket úgy szervezni, hogy jól is érezzük magunkat. Rendszeresen tartunk közös névnapozást, karácsonyt, szilvesztert, minden évben jelmezes farsangi mulatságot. Már kihagyhatatlan számunkra a Kalocsai Paprikanapok, ahol a főzőversenybe a kezdetek óta benevezünk. Ezek az alkalmak kovácsolják igazi közösséggé csapatunkat.


Forrás: Zsiga Ferenc


Sajnos néhány hete búcsúztunk Kákonyi Lászlótól.
Laci közel 30 évig aktív táncosa és 20 éven keresztül volt tánccsoportunk elnöke. Vezetésével - szorgalmának és elhivatottságának köszönhetően - rendkívüli eredményeket értünk el, melyekre a mai napig büszkék vagyunk. Személyisége, segítőkészsége, példamutató a közösségünk életében! 

Bár a színpadi produkciókban már nem vett részt, de a háttérben folyamatosan figyelemmel kísérte és támogatta csapatunkat. Az általa megkezdett munkát méltó módon kell folytatnunk, és tovább építenünk az Ő örökségét.

Emléke mindig velünk marad, örömmel és hálával fogunk rá gondolni. Köszönjük az elért sikereket, a barátságot és a szeretetet, amit Tőle kaptunk! Nyugodj békében, Laci!

Következik a Pünkösdi Népművészeti Fesztivál – újabb Muharay minősítés

Kalocsán legközelebb május 28-án állunk színpadra a Pünkösdi Népművészeti Fesztiválon. 2023. június 10-én Szekszárdon lesz a következő megmérettetés, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség minősítője. Készülünk az új koreográfiával, bízunk benne, hogy 12. alkalommal is kiválóra vizsgázunk!” zárta a Piros Rózsa Néptáncegyüttes 43 éves történetének bemutatását Kákonyi István, az egyesület alelnöke. Az esemény a résztvevők közös táncával zárult. 


Forrás: Zsiga Ferenc

 

Erről is tudnia kell