Újra nagyszabású Honvédelem napi megemlékezés Kalocsán

Kalocsa egykori, évtizedeken átívelő katona város emlékéhez méltó, parádés Honvédelem napi megemlékezést tartottak május 18-án, csütörtökön. Az ünnepség több helyszínen, a Negyvennyolcasok terén az első független magyar kormánynak emléket állító Batthyány szoborcsoportnál, a Sétálóutcában a Kalocsa Katonaváros térplasztikánál, a Szentháromság téren a Hősök szobornál, végül a Csilás parkban, a Honvédelmi emlékhelyen katonai tiszteletadás mellett zajlott. Az eseményen a Magyar Honvédséghez kötődő kalocsai szervezetek: a Honvéd és Rendvédelmi Szervek Bajtársi Egyesülete, a Honvédség és Társadalom Kalocsai Baráti Köre, Kalocsai Honvéd Kulturális Egyesület, a Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre, a 24. Harckocsi Ezred Baráti Kör Egyesület vezetői és képviselői koszorúztak. Köztük olyan, a városban közismert egykori, mondhatni legendás parancsnokok, mint Sántha Béla alezredes, Cserháti Ákos alezredes, Zörgő István alezredes, Veréb István alezredes, Révész Sándor alezredes. Kalocsa Város Önkormányzata nevében a megemlékezés és a tisztelet virágait a negyvennyolcas emlékmű talapzatán dr. Filvig Géza polgármester helyezte el.

A végig szemerkélő esőben megtartott, egész napos rendezvény a rossz időjárás miatt kevesebb látogatót vonzott az egyes helyszínekre és a Csilás parkba, mint a korábbi években. Holott a helyszínváltások a díszelgő alegység vezetésével, katonazenekari kísérettel igazi látványosságot jelentettek, amelyet még a főszékesegyházba, az Astriceum Érseki Múzeumba igyekvő turisták is nagy érdeklődéssel kísértek.


Forrás: Zsiga Ferenc


Az eseményt a Negyvennyolcasok terén felsorakozott díszelgő alegység és katonazenekar előtt dr. Kovács György nyitotta meg. A nyugalmazott ezredes felidézte, hogy az 1848-ban megalakult magyar honvédsereg 174 éve, 17 napos ostrom után, 1849. május 21-én foglalta vissza Buda várát. Ennek emlékére 1992-től ezen a napon ünnepeljük a Magyar Honvédelem Napját.

Buda elfoglalása egyike volt a szabadságharc legrövidebb és legsikeresebb műveleteinek, a szabadságharc legnagyobb győzelmeként értékelhetjük a budai vár visszafoglalását.”- fogalmazott dr. Kovács György, hozzátéve, hogy ezzel a győzelemmel zárult le a dicsőséges tavaszi hadjárat, és ezt a pillanatot lehet tekinteni a szabadságharc tetőfokának is. 


Forrás: Zsiga Ferenc


A koszorúk elhelyezése és a főhajtás után a résztvevők népszerű katonaindulók dallamaira vonultak át a Sétálóutcába. A volt helyőrségi klubnál kihelyezett Kalocsa Katonaváros térplasztikánál a honvédséghez kötődő szervezetek tagsága jelentős részét adó katonai szervezetekre emlékeztek. 

Innen rendőri felvezetés mellett a Szentháromság térre, a felújított Hősök szoborhoz vonult a menet. Itt azokra az első világháborúban és más harctereken elesett katonákra és civilekre emlékeztek, akik vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért.

Az esemény 11 órakor ért a csúcsára, amikor a Csilás parkban, a Honvédelmi emlékhelyen az egyes Kalocsán szolgálatot teljesítő alakulatoknak - rakéta, páncélos és gépjármű-javító, pontonos-hidász, kiképző, speciális-propaganda és raktárbázis alakulatok, valamint katonazenekar- emléket állító oszlopokon helyezték el a koszorúkat az egyes egységek még élő tagjai. 


Forrás: Zsiga Ferenc


A megemlékezés koszorúzási része a himnusz katonazenekari előadásával zárult.

A Honvédelmi emlékhely melletti toborzó sátor, katonai bemutató egészen késő délutánig fogadta a főként középiskolás diákokból álló érdeklődőket.

 

Erről is tudnia kell