Mi a zene? – „Boldogság!”– Növendék hangverseny Fuchs Ferenc emlékére

február 12 2024
Szerző
Illés György
A Liszt Ferenc AMI hagyományaihoz tartozik évente több tanár- és diákkoncert megtartása. Ezek egyike a télutón megtartott növendékkoncert, amellyel az iskola néhai alapító igazgatója, Fuchs Ferenc emléke előtt tisztelegnek a legfelkészültebb tanulók.

Sajnos betegség miatt többen is lemondani kényszerültek részvételüket, így a tervezett programhoz képest három zeneműről lemaradt a többnyire a gyermekek szüleiből, hozzátartozóiból és az iskola tanáraiból verbuválódott közönség, de így is tucatnyi hangszeres és énekes produkciót hallhattak. A néhány szólódarabtól eltekintve a tanulókat az iskola tanárai, az idei emlékkoncertet szervezője- és házigazdjaként is szerepet vállalt Csupor Balázsmellett Filus Mónika, illetve Vízi Melinda kísérte zongorán.

Mi a zene? – „Boldogság!”

A 14 éves, nyolcadikos Romsics Roberta ötödik osztályos kora óta trombitázik. Amint megtudtuk tőle, családi mintát követve választotta ezt a hangszert.

– Van egy bátyám, aki István bácsihoz járt ugyanebben a korban, és az ő példájára szerettem volna ezt a hangszert elkezdeni tanulni.

Úgy gondolom, így, lány létemre elég egyedi. A legtöbb lány a fuvolát, zongorát választja. Szerintem nagyon szép hangszer, és nagyon szépen szól”

– indokolta hangszerválasztását Roberta, aki társainak így ajánlotta a zenetanulást:

Nekem nagyon nagy boldogság. Néptáncolok is, így a zene a véremben van, mondhatni, kicsi korom óta. Amikor előveszem otthoni a hangszert, akkor tényleg leköt, több órára is. Boldogság!”Fuchs Ferencről, a koncert névadójáról

A koncertet évente megrendezik, de annak koordinátori feladatait minden évben másra bízza az oktatói testület. Idén Csupor Balázsra a zeneiskola zongora és orgona tanárára esett a választás, aki az alkalom kapcsán elmondta: annak most különös jelentőséget ad, hogy az emlékkoncert névadójának, az iskola egykori igazgatójának, Fuchs Ferencnek a leánya, Authné Fuchs Márta ettől a tanévtől szintén az iskolában tanít, a hegedű tanszakon.
Authné Fuchs Márta egyébként a zene világnapjának tiszteletére rendezett tanári koncerten már előadóként is bemutatkozott a kalocsai közönségnek.

Csupor Balázs Fuchs Ferenc itteni tevékenységének jelentőségéről elmondta, az egykori zeneiskolai igazgató nem csak az intézményéért tett sokat, hanem– nem utolsó sorban Liszt-társasági tagsága révén– a kalocsai kulturális életéért is nagyon sokat fáradt.

Lámpalázas menetelés a barokktól a XX. századig

Ezen az emlékkoncerten a felsőbb éves növendékek léphetnek föl, közülük is a felkészültebbek kapnak lehetőséget, hogy közönség előtt is próbára tegyék magukat. A színpadi környezetet is szokni, a lámpaláz leküzdését gyakorolni kell, ami nem is megy mindenkinek egyformán.

– Egy-egy ilyen növendék hangverseny arra is terepet ad, hogy egy kicsit gyakoroljanak a növendékek, hogy milyen is színpadon lenni, közönség előtt játszani. Ez nekünk, tanároknak is mindig egy jó tanulópénz, nagyon sokat tanulunk az adott növendékről, hogy ilyen éles helyzetben ki hogyan mutatkozik meg, ki hogyan kezeli. Vannak, akik nagyon lazán, könnyedén tudják venni, mondhatnám, színpadra termettek, és vannak, akiknek elég sokat kell dolgozniuk, hogy kordában tudják tartani ezt a fajta izgalmat, úgyhogy elég vegyes a kép”

- mondta el Csupor Balázs, akitől azt is megtudtuk, hogy e koncert hagyománya az is, hogy annak programját igyekeznek minél színesebben, különböző korok zenéiből összeállítani, a barokktól elindulva a romantikus, posztromantikus szerzők művein át a XX. századi zenéig. Így annyira széles a paletta, hogy a műsor minden alkalommal egy kicsit különböző.
Ezúttal így alakult:

Műsor:

 • Kuhlau: Menüett / Antal Adrienn (fuvola)
 • Vivaldi: Largo / Romsics Roberta (trombita)
 • Grieg: Népdal / Szollár Balázs (zongora)
 • Portnoff: Orosz fantázia / Vatai Zoltán (hegedű)
 • Dimitrescu: Ördögtánc / Farkas Krisztina (fuvola)
 • Debussy: Csillagfényes éj / Kovács Emma (ének)
 • Debussy: A lenhajú lány (klarinét) / Viola-Sztricsevits Zsombor
 • Webster: Scherzo / Kocsis Hajnal (cselló)
 • Schubert: Tavaszi álom / Rácz Dominika (ének)
 • Ravel: Habanera / Répássy Balázs (saxofon)
 • Liszt: Asz-dúr Etüd / Ferenc Bence (zongora)
 • Popp: Staccato fantázia / Balogh Adrienn (fuvola)

Erről is tudnia kell