Rendőrségi bemutatók gazdagítják az úszótábor programját

július 13 2023
Szerző
Illés György
Címkék
Az úszótáborok rendszeres programjai – különböző bemutatók, kézműves foglalkozások – sorában minden kedden a kalocsai rendőrség munkatársai tartanak baleset- és bűnmegelőzési tréninget a gyerekeknek. Az egyenruhásoknak az úszótáborokban végzett munkájáról Bóbis Attila rendőr alezredes, a Kalocsai Rendőrkapitányság kapitányságvezetője tájékoztatott az uszoda parkolójában.

Június 19. óta ismét pezseg a víz: telt házzal zajlanak a heti turnusban folyó úszótáborok. A vízi elfoglaltságok mellett minden nap más-más kapcsolódó program, bemutató, kézműves foglalkozás gondoskodik a gyerekek tartalmas időtöltéséről.

Ezek sorában keddenként a rendőrség tart baleset- és bűnmegelőzési bemutatót a gyerekeknek rendőrséggel kapcsolatos játékokkal játszhatnak, fejtörőket oldhatnak meg, vagy hasznos tanácsokat kaphatnak arról, hogy mi a teendő, ha baj van, illetve mit kell tenni, és mit kerülni, hogy ne legyen baj. A helyszíneket a gyerekek forgószínpad jelleggel keresik föl.

A tartalmas nap során vagyonvédelmi tanácsokkal is fölvértezik a gyerekeket, különös tekintettel a nyári időszakkal járó veszélyekre, a strandolás során parton maradó értékek tolvajokat vonzó csáberejére, és az ebből fakadó esetleges kellemetlenségek, az áldozattá válás elkerülésének lehetőségeire is.Forrás: Illés György


A rendőrségi program kezdetén a gyerekeket Bóbis Attila rendőr alezredes, a Kalocsai Rendőrkapitányság kapitányságvezetője köszöntötte. A kapitányságvezető a baleset- és bűnmegelőzési ismereteknek a gyerekek felé való átadásának jelentőségéről munkatársunknak elmondta: a gyerekeket arra kérik, hogy az itt hallott jó tanácsokat hazavigyék, elmondják, továbbadják szüleiknek, testvéreiknek is, a helytelen szokásokra, a biztonságot csökkentő, rossz gyakorlatokra figyelmeztessék családtagjaikat, hogy senki se váljon se bűncselekmény, se baleset áldozatává.

A parkolóban a rendvédelmi erők eszközeivel, védőruházattal és kényszerítőeszközökkel, éjjellátóval és hőkamerával ismerkedhettek a táborozók.

Az uszoda udvarán további három helyszín várta a gyermekeket.
Az egyik helyszínen balesetvédelmi és elsősegély-nyújtási ismereteket szerezhettek a gyerekek Bálintné Erzsike ifjúsági védőnő útmutatásával.

Egy másik helyszínen, ahol az iskolaőrök foglalkoztatják a résztvevőket, a rendőrséggel, rendőri munkával, közlekedésbiztonsággal kapcsolatos fejtörők, játékok – memóriajátékok, kirakók, színezők – várják a gyerekeket.

A harmadik standnál Répásiné Vörös Rózsa a 112-es segélyhívószámmal kapcsolatos tudnivalókról szólt a kis csoportokban egymást váltó gyerekeknek.
A Kalocsai Rendőrkapitányság sajtóreferense gyakorolta a gyerekekkel, hogy szükség esetén hogyan, milyen adatok közlésével kell segítséget kérni. De arra is fölhívta a figyelmet a szakember, hogy – mivel országszerte mindössze két diszpécserközpontba futnak be a hívások, és nagyon sok a segélykérés, bejelentés – csak a valóban szükséges esetekben szabad hívni a 112-es számot, hiszen az időveszteség másoknak akár az életébe kerülhet, a szándékosan hamis, félrevezető, vagy akár csak viccesnek gondolt hívásokért pedig szigorú büntetés jár.

Erről is tudnia kell