Kedvező fordulat az atomenergetika megítélésében

december 16 2022
Szerző
Kalocsai Néplap
Címkék
Számos jel utal arra, hogy Európa-szerte mind többen belátják: az atomenergia nélkülözhetetlen mind az ellátásbiztonság, mind a klímavédelem szempontjából. Ennek egyik kézzelfogható igazolása az uniós taxonómiarendelet újévkor életbe lépő kiegészítése.

Életbe lép az új év első napján az Európai Bizottság rendeletének azon kiegészítése, amely szerint többek közt az atomenergia is biztonságos és tiszta energiaforrás. Az Európai Parlament idén júliusban utasította el azt az indítványt, amely megakadályozta volna, hogy a gáz- és atomenergia-ágazatok bizonyos tevékenységei környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljenek. Miután a megszabott határidőig – július 11-ig – sem az uniós parlament, sem a tagországok kormányait képviselő Európai Tanács nem emelt kifogást a bizottsági javaslat ellen, a szabályozás 2023. január 1-jétől lép életbe. 
Ez a jogszabály lényegében a jövőbeli befektetésekhez ad majd útmutatót és jelentős kedvezményeket csoportosít majd át a klímabarát ágazatok felé, beleértve a nukleáris áramtermelést. A szabályozás az Európai Unió ambiciózus klímacéljait szolgálja: eszerint 2030-ra 55 százalékkal csökkentenék a szén-dioxid-kibocsátást, 2050-re pedig a teljesen karbonmentes gazdaság létrehozása a cél Európában. A taxonómiáról szóló rendelet a fenntartható növekedés finanszírozásáról szóló európai bizottsági cselekvési terv része. A most életbe lépő kiegészítés, amellyel fenntartható besorolást kap a nukleáris és a földgáz alapú energia, előmozdítja a zöld beruházások finanszírozását. 
Közeledve az év végéhez nem csupán ez a döntés mutatja, hogy egyre kedvezőbb az atomenergia megítélése. Az Európa-szerte kialakult energiaválság nyomán egyre több ország dönt úgy, hogy kiépíti vagy növeli nukleáris kapacitását. A Nemzetközi Energia-ügynökség (IEA) októberben publikálta globális energetikai ipari előrejelzést tartalmazó World Energy Outlook 2022 című kiadványát. A tanulmány a villamosenergia-igény növekedését prognosztizálja, illetve a bejelentett, valamint a ténylegesen bevezetett intézkedéseken alapuló forgatókönyveiben azzal számol, hogy jelentősen nő az atomerőművekben megtermelt
villamos energia mennyisége, mivel az áramtermelési módok közül kizárólag az atomerőművekkel lehet egyszerre klímabarát és olcsó villamos energiát nagy mennyiségben előállítani időjárástól függetlenül. Ráadásul ellátásbiztonsági okokból is egyre több ország kívánja magát függetleníteni a földgáztól. Mindennek tükrében grandiózus nukleáris fejlesztési tervekről adnak hírt világszerte. A Nukleáris Világszövetség novemberi adatai szerint jelenleg 56 új atomerőművi blokk épül mintegy 58 ezer megawatt teljesítménnyel. A jövőben pedig több mint 430-450 új blokk építésével számolnak a világ 36 országában. Csak
2022–2028 között 51 új blokkot kívánnak az áramtermelés szolgálatába állítani. Magyarországon a biztonságos áramellátás biztosítását szolgálja a működő atomerőmű üzemidejének tervezett meghosszabbítása, illetve a két új blokk megépítése.

Erről is tudnia kell