Villáminterjú Dr. Pascal Baderttel, Kirchheim főpolgármesterével - Nagy érdeklődést vált ki a diákcsere program

A II. Pünkösdi Kalocsai Népművészeti Fesztivál fő attrakcióját, a néptáncegyüttesek felvonulását követően ünnepélyes keretek között megerősítették Kalocsa és német testvérvárosa, Kirchheim unter Teck 33 éve fennálló partnervárosi kapcsolatát.

A május 28-án, vasárnap délután kezdődő eseményen a négytagú német delegáció vezetőjét, Dr. Pascal Badert, Kirchheim főpolgármesterét egy villáminterjú keretében kérdezték a kalocsai látogatása során szerzett benyomásairól, tapasztalatairól.


Tisztelt főpolgármester úr! Hogy tetszik Önnek Kalocsa, mi a benyomása az itt élő emberekről?
Ez volt az első látogatásom Kalocsán, Kirchheim unter Teck testvérvárosában. Lenyűgözött a város gazdag történelme, gyönyörű építészete és pezsgő kulturális élete. Vendéglátóink, dr. Filvig Géza polgármester úr és a képviselők, az itt élő emberek nagyon vendégszeretőek, meleg fogadtatásban részesítenek bennünket.


Rövid itt tartózkodása alatt mi a leginkább kedvére való?
Különösen tetszik a város és vonzáskörzete kulturális hagyományainak sokszínűsége, az ezt tükröző folklór. A kulináris különlegességek is lenyűgöznek, főleg a paprikás ételek, termékek, amelyekről Kalocsa a nagyvilágban is méltán ismert.

Miért tartja fontosnak a két várost összekötő testvérvárosi kapcsolatot?
A Kalocsa és Kirchheim között immár 33 éve meglévő, valamint az ehhez hasonló testvérvárosi kapcsolatok azért fontosak, mert elősegítik kultúránk, kulturális kincseink szélesebb körben történő megismerését, átadását. Mindezek direkt és indirekt módon is erősítik a két ország, városaink és a lakóik közötti kölcsönös barátságot, megértést. A párbeszéd révén tanulhatunk egymástól, olyan közös projekteket dolgozhatunk ki, amelyek tovább gazdagítják közösségeinket.

Milyen lehetőségeket lát a jövőre nézve?
Különösen kulturális területen látok nagy lehetőséget az együttműködés elmélyítésére, kiegészítve a diákcsere programmal, amely iránt már most nagy az érdeklődés. El tudok képzelni egy olyan „polgárbuszt”, amellyel városaink polgárai látogatják egymást. A kölcsönös látogatásokkal, tapasztalatcserékkel nem csak tanulhatunk egymástól, de új távlatokat is nyithatunk a már több mint három évtizedes múltra visszatekintő kapcsolatunknak. A hosszú távú és fenntartható barátság érdekében fontos ennek a partnerségnek az aktív ápolása, továbbfejlesztése. Öröm számomra, hogy e kérdésben mindkét város részéről komoly elkötelezettséget tapasztalok. 

 

 

Erről is tudnia kell