Vármegyei érték lett a kalocsaiak öröksége és élő hagyománya: a Jézus Szíve búcsú és körmenet

Több mint harminc megyei értékkel, köztük az idei évben 161. alkalommal megtartott Jézus Szíve búcsúval és körmenettel gyarapodott Bács-Kiskun értéktára. Ennek kapcsán Értékzsongás Bács-Kiskunban címmel rendezett konferenciát a vármegye önkormányzata Kiskunmajsán, ahol ünnepélyes keretek között vehette át az erről szóló oklevelet dr. Mészáros István templomigazgató, Romsics Imre múzeumigazgató és dr. Filvig Géza polgármester.

„Sokszor tapasztalhatjuk, hogy a hozzánk érkező vendégek olyan dologért dicsérik meg a településünket, amit mi, ott élők szinte észre sem veszünk, hiszen számunkra annyira természetes, mint a levegővétel. Ezért is örülök, hogy a vármegyében megalakult az értéktár bizottság, számos településeken pedig működnek a helyi értéktár bizottságok. Ennek a munkának az eredményeként az elmúlt években több mint 300 vármegyei érték gyűlt össze” – mondta el a rendezvényen Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke. Hozzátette: érdemes folytatni ezt a munkát, és ott is létrehozni a települési bizottságokat, ahol ezt még nem tették meg.

A szeptember elsején megrendezett konferencián számos jó példát hallhattak, láthattak a résztvevők az értékek feltárásáról. Előadást tartott Patkós Zsolt, a vendéglátó település, Kiskunmajsa polgármestere, Kiss Csaba, a Keceli Értéktár Bizottság elnöke, de a hallgatóság megismerhette többek között a Kisszállási Uradalom történetét vagy a kecskeméti Városháza Látogatóközpontját is.

Az eseményen felléptek a vármegyei értéket képviselő Kecskemét Táncegyüttes művészei, valamint dr. Héjja Bella Emerencia népzenész, akinek a munkássága szintén a megyei értékeket gyarapítja.

A Bács-Kiskun Vármegyei Értéktár Bizottság az utóbbi időben 32 új vármegyei értéket ismert el, az erre vonatkozó okleveleket a konferencia keretében adta át Szántó István, a testület elnöke. A Jézus Szíve búcsú és körmenet értéktárba kerüléséért járó oklevelet dr. Mészáros István, a Szent István király templom igazgatója, Romsics Imre, a Viski Károly Múzeum igazgatója és városunk polgármestere, dr. Filvig Géza vette át.

Mint a laudációban is elhangzott, a Jézus Szentséges Szíve iránti tisztelet a kereszténységben ősi gyökerekre nyúlik vissza. Magyarországon is nagy hagyománya van a Jézus Szíve kultusznak, amit különösen a jezsuiták terjesztettek, és Kalocsa az egyik fellegvárának számít. Az Oltáriszentséget követő imádkozó és éneklő közösség előtt a gyermekek viseletbe öltözve szórják a szirmokat az Úr elé.

Az oklevél átvételét követően dr. Mészáros István megosztotta: megtiszteltetés, hogy bekerült a vármegyei értéktárba a Jézus Szíve búcsú és körmenet, amelyet az idei évben 161. alkalommal tartottak meg Kalocsán. 

Mint kiemelte: Kalocsa fő búcsúján egykor mintegy 7-8 ezer ember vett részt, amely három napon keresztül tartott, és amelyet a mai napig így rendeznek meg.

Úgy látom, hogy talán sikerül megértetni Kalocsa és a szállások népével, hogy ez az ő örökségük, ez egy folyamatos és élő hagyomány, egyre többen érkeznek újra viseletbe öltözve, lobogók alatt, keresztaljában, és úgy gondolom, hogy van jövője Kalocsán a Jézus Szíve búcsúnak

– fogalmazott dr. Mészáros István, aki kiemelte Kákonyi Istvánné személyét, aki a helyi, települési értéktárba való bekerülését szorgalmazta, illetve Romsics Imre munkásságát, akinek köszönhetően ma átvehették ezt az oklevelet.

Mint Romsics Imre felidézte, a kalocsaiak négy búcsúba mentek: a hajósi, a sükösdi és a vodicai búcsúba, illetve Andocsra.

– Andocs azért érdekes, mert 168 kilométerre van a várostól, és minden kalocsainak életében legalább egyszer el kellett oda jutni, gyalog, mezítláb – mutatott rá a múzeumigazgató. Mint hozzátette, ezt tetézi Kalocsa szent búcsúja, a Jézus Szíve búcsú.

Nem véletlen hangzott itt el, hogy országos jelentősége van ennek, hiszen éppen a kalocsai jezsuiták azok, akik egy nagyon nagy Jézus Szíve kultuszt építenek ki– emelte ki.

Ennek kapcsán továbbá elmondta, a hitéleti folyóirat, a Hírnök – melyet Tóth Mike több mint 30 éven át szerkesztett – is 10-20 oldalas kiadványból 300-400 oldalas folyóirattá vált, továbbá egy melléklet is elindult, s mindkettő nagy teret adott a Jézus Szíve kultusznak.

Ekkor kezdenek el az egész Kárpát-medencében burjánzani a Jézus Szíve képek, szobrok, nagyon sok kápolnát, templomot Jézus Szíve tiszteletére szentelnek fel. Nagyon nagy hatása van a kalocsai jezsuitáknak – hangsúlyozom – országosan erre a kultuszra, így Kalocsán is, amelynek az egyik kézzelfogható emléke mai napig a Jézus Szíve búcsú”– fogalmazott Romsics Imre.

Erről is tudnia kell